Nová rozhlasová hra Dilema Emila. Režisér Tomáš Dianiška nazírá na život světoznámého běžce prostřednictvím komedie

19. září 2022

Čtyřnásobný olympijský vítěz, osmnáctinásobný světový rekordman, muž, jemuž se říkalo "česká lokomotiva" – to byl Emil Zátopek. Legendárního atleta zná určitě každý. Jaké ale byly jeho sportovní začátky, osobní život či konec kariéry? Připomenout si to můžete v nové rozhlasové hře Dilema Emila, kterou na Vltavě uvádíme v úterý 20. září od 20:00 ke 100. výročí narození manželů Zátopkových.

Tomáš Dianiška

Čtěte také

V ranní Mozaice hru představil její autor a režisér Tomáš Dianiška: „Snažil jsem se v jeho životě najít dramatické situace, kterých je mnoho. Nechtěl jsem se opakovat s filmem, který určitě mnoho posluchačů vidělo. Takže jsem hledal jiné příběhy. Tam, kde Ondříčkův film končí, tam my začínáme. Poprvé se tak s ním v naší hře setkáme v 70. letech, kdy byl Zátopek vyhozen z armády a vrtal studny,“ vysvětloval v Mozaice Dianiška, který se při vytváření hry opíral o historická fakta. „Jsem si vědom, že jeho život sledovalo a sleduje mnoho lidí. Já se za takového odborníka nepovažuji, ale snažil jsem se s kolegy objevit fakta, která jsou všeobecně dostupná. Chtěl jsem, aby to znělo tak, jak to asi mohlo skutečně vypadat.“ 

Dianiška do hlavních rolí obsadil Roberta Mikluše, Terezu Dočkalovou a Václava Neužila. Život slavného atleta a jeho manželky chce posluchačům zprostředkovat pomocí komediálního žánru. „Baví mě provokace. Takto pracuji i na divadle. Na smutné historické události se rád koukám prostřednictvím komedie. Chci, aby Dilema Emila byla divácká, přístupná hra,“ uzavřel v našem vysílání Dianiška.

Spustit audio

Související