Jak žít na skoro zničené planetě? Řešením mohou být netradiční symbiózy

28. červen 2019

Jak ze skoro zničené planety vytvořit svět, ve kterém budou tvorové nejen přežívat, ale přirozeně koexistovat? Touto otázkou současnosti se zabývá nová výstava The Trouble is Staying v pražské MeetFactory. Název výstavy je slovní hříčkou odkazující ke knize americké bioložky Donny Haraway Staying with the Trouble. Sedm zahraničních umělců vychází z její myšlenky překonat konvenční narativy naděje nebo zoufalství spojené s klimatickými změnami na naší planetě.

Akustická mušle nebo plot z bambusových tyčí. I tak může vypadat divadelní prostor

Soundforms, venkovní divadlo ve tvaru mobilní akustické mušle

Je divadelní prostor záležitostí místního a konkrétního kontextu, anebo existuje jedno univerzální řešení tohoto uměleckého prostoru? Odpovědi nabízí výstava divadelního prostoru na Pražském Quadrienalle v Centrální hale Průmyslového paláce v Praze.

„Donna Haraway mluví o tom, že žijeme v neutěšených podmínkách na poměrně dost poničené planetě. Hledá strategie, díky kterým bychom na této planetě mohli žít dál. Namísto toho, abychom podléhali zoufalství, měli bychom podle ní vytvářet takzvaná nezvyklá příbuzenství, spolupráce nebo kombinace, a to nejen mezi lidmi na různým místech Země, ale mezi všemi tvory a živočišnými druhy napříč všemi formami života. Jak říká, je třeba vstupovat do teplých hromad kompostu, ve kterém vznikají nové formy energie a života," říká brazilská kurátorka žijící v Londýně Inês Geraldes Cardoso.

The Trouble is Staying v MeetFactory

Například chilská umělkyně Patricie Dominguez se zaměřuje na archetyp koně jako odvěkého průvodce a pomocníka člověka a na vývoj jeho vztahu k člověku. „Koně se staly symbolem koloniální moci v Kolumbii a ji zajímá, zda je možné tento vztah narovnat a rozvíjet ho, aniž by byl zatížen právě aspekty moci nebo potlačování. Vydala se do malého města v Kolumbii a objevila to, co nazývá druhou kolonizací. V době španělské conquisty přijížděli Španělé na koních, což na tamní domorodé obyvatele, kteří dosud neviděli člověka na horském hřbetě, působilo skoro božsky. Spojení koně a člověka posilovalo tlak vyvíjený na místní lidi. Současná druhá kolonizace je podle Patricie prováděná obchodem s narkotiky, protože na koních teď jezdí drogoví magnáti, kteří v regionu vytvářejí polovojenské družiny," vysvětluje kurátorka.

The Trouble is Staying v MeetFactory

Vedle zmíněné chilské umělkyně Patricie Dominguez vystavuje v MeetFactory Brazilka Vivian Caccuri, Norka Ane Graff, Švédka Ingela Ihrman, Portugalci Pedro Neves Marques  a Andre Romão a Rachel Pimm ze Zimbwabwe. Všichni společně hledali způsob, jak svá díla  - malby, instalace, videa či zvukové záznamy - propojit v jeden výstavní projekt.

The Trouble is Staying v MeetFactory

„Když vejdete do výstavy, najdete tu sedm příběhů, které jsou ve vzájemném vztahu, ale zároveň mluví zcela přirozeně samy za sebe," říká kurátorka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.