Na cestě. Plavby po bouřlivých oceánech i cesta vlakem osamělého muže. Premiérové čtení Krautschneidera, Shakespeara a Waltariho na Vltavě!

V červenci a srpnu se vydáváme na cestu, k poslechu nabízíme pět premiér a mnoho dalších titulů v repríze. Sledujte náš nabitý program.

Kostru prázdninových měsíců Na cestě tvoří Letní čtení, které otevřela premiérová série ze sbírky povídek Cestovat nalehko finské autorky Tove Janssonové. V nich se setkáváme s ostrovy, moři, loděmi, ale i cestováním vlastním vnitřním světem. Další premiéra pak představí texty českého mořeplavce Rudolfa Krautschneidera, který obeplul celý svět a všude si o něm poctivě dělal poznámky. Dále se můžete těšit na Bílou velrybu Hermana Melvilla, s Karlem Čapkem se vypravíme Na sever a s Jackem Kerouacem Na cestu. Cestovatelské léto pak uzavřeme premiérou Rybáři tchajwanského autora Liao Chunga-ťi.

VÝBĚR Z PROGRAMU:

1. 7. Karel Čapek: Cesta na sever
1. 7. Tove Janssonová: Cestovat nalehko (PREMIÉRA)
9. 7. Michal Lázňovský: Do Ameriky /a zase zpátky/
10. 7. Jack Kerouac: Na cestě
18. 7. Ernest Hemingway: Stařec a moře
22. 7. Robert Challe: Deník z cesty do Východní Indie
24.7. Ivan Martin Jirous: Pravdivý příběh Plastic People
27. 7. Pavel Drábek: Nissenův korál
3. 8. Josef Čapek: Země mnoha jmen
5. 8. Herman Melville: Bílá velryba
12. 8. Rudolf Krautschneider: Lidé a oceán (PREMIÉRA)
12. 8. Osudy Rudolfa Krautschneidera (PREMIÉRA)
17. 8. William Shakespeare: Bouře
20. 8. Egon Hostovský: Cizinec hledá byt
26. 8. Liao Chung-ťi - Rybáři (PREMIÉRA)
26. 8. Mika Waltari: Vlak osamělého muže (PREMIÉRA)

Kompletní program >>

Cestovat ale budeme také v hudebních pořadech. V koncertech akcentujeme hudební emigranty 20. století, Rachmaninova, Stravinského nebo Prokofjeva. Pogratulujeme tenoristovi Jonasi Kaufmannovi k letošním padesátinám; připomeneme si, kam až během své dosavadní kariéry doputoval. Pro fanoušky jazzu a world music připravujeme záznamy koncertů z celého světa v rámci čtvrteční řady Jazz and World Live. V přenosech a záznamech koncertů začíná letní putování vždy Litomyšlí a pokračuje festivalem Concentus Moraviae, na který navazují Letní slavnosti staré hudby.

Nejnovější články

Stránky