Egon Hostovský: Cizinec hledá byt

Jan Vlasák v symbolickém příběhu českého emigranta Marka, který putuje New Yorkem a zoufale hledá klidný byt. Proplétá se složitou sítí mezilidských vztahů a nenalézá východisko z absurdity světa. Četbu na pokračování poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Existencialistický román o ahasverovském bloudění českého emigranta v odcizeném prostředí amerického velkoměsta vyšel poprvé v roce 1947 v pražském nakladatelství Melantrich. Jeho hrdinou je český lékař Václav Marek, který od prosince 1945 do února 1946 hledá v New Yorku byt. Markovým jediným požadavkem je najít místo, kde bude mít možnost v klidu dokončit svou vědeckou práci. Je však znovu a znovu zatahován do soukromých životů svých spolubydlících a ubytovatelů a pro svou pasivitu se často dostává do krizových situací, jež opakovaně řeší odchodem a hledáním dalšího ubytování.

Jan Vlasák

Dr. Marek je cizincem nejen proto, že žije v cizí zemi, ale byl by cizincem všude, kde jsou lidé, kteří se snaží vlastní prázdnotu zaplnit životy jiných. Jeho hledání bytu se stává symbolem nekonečné ahasverovské pouti, sisyfovským údělem bez konce a naplnění.

Účinkuje: Jan Vlasák

Připravila: Vlasta Skalická
Režie: Petr Adler
Natočeno v roce 2003.

autor: tur
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.