Patrick Modiano: Ulice Temných krámků

Příběh soukromého detektiva, který jde po stopách vlastní ztracené minulosti. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Zůstane po nás ve světe nějaká stopa, nebo život člověka neodvratně podlehne zapomnění? Román francouzského spisovatele Patricka Modiana, držitele Nobelovy ceny za literaturu za rok 2014, na detektivním půdorysu rozvíjí téma paměti a zapomnění, minulosti, bezdomoví a identity osobnosti. 

Hlavní hrdina Guy Roland, bývalý detektiv, trpí ztrátou paměti a snaží se zrekonstruovat svoji minulost. Při precizním pátrání vychází z dokumentů, fotografií, adres i rozhovorů a postupně odkrývá epizody nejen ze svého života, ale i z osudů jiných lidí na pozadí nacistické okupace Francie. Osudů, které končí často tragicky. Nesrovnalosti v detailech ho vedou k nejistotě, jestli jsou vzpomínky a ověřená fakta opravdu pravdivá.

Účinkují: Michal Bumbálek a Věra Zástěrová

Překlad: Václav Jamek
Rozhlasová úprava: Ludvík Němec
Režie: Radim Nejedlý

Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

autoři: Ludvík Němec , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.