Je možné uniknout minulosti? Ptají se Žítkovské bohyně pod Palmovkou

14. září 2018

S divadelní adaptací románu Kateřiny Tučkové „Žítkovské bohyně" přichází po Městském divadle Zlín a Městském divadle Brno další scéna - pražské Divadlo pod Palmovkou.

Příběh čarodějnic z moravské obce Žítková o síle žen, ale i závisti, pomstě a minulosti, která ovlivňuje přítomnost, má premiéru v pátek 14. září. Režisérem inscenace je ředitel a umělecký šéf Divadla pod Palmovkou Michal Lang. S nápadem zdramatizovat úspěšný román přišel dramaturg Ladislav Stýblo už v roce 2013. Dramatický text se rodil pět let a postupně vzniklo pět verzí. Autorem té finální je režisér Michal Lang.

Žítkovské bohyně

Centrem příběhu je Dora Idesová - jako dítě, dospívající i žena. Je poslední z bohyní, ale brání se přijmout zastaralý způsob života svých ženských předků.

Čtěte takéDvě herečky, jedna postava. Amerikánka je emotivní, intimní příběh na velkém jevišti

Vzdělaná Dora, v podání Terezy Dočkalové, později rozplétá temná tajemství své rodiny a žítkovských bohyní, zjišťuje kým je a čelí otázkám, nakolik je možné tomu uniknout. A režisér a autor dramatizace Michal Lang říká: „Stalo se něco v roce 1894 - tam starý Ruchár znásilnil svoji dceru, z toho se narodilo dítě. To pak řeší Dora Idesová, pravnučka, někdy v 90. letech a v knize to končí kolem roku 2008. Řeší nějaké problémy se sebou, svoji vlastní historii, to, proč prožila život takový, jaký prožila. A aby to vyřešila, musí pátrat až k roku 1894, a to mi přijde hodně zajímavé.“

Žítkovské bohyně

Román Kateřiny Tučkové otvírá řadu témat, mimo jiné i otázku síly slova. „Je zajímavé, jak lidské řeči a víra v ně vytváří svět, ve kterém ti lidé existují, jak lidská víra v řeči dokáže zabít,“ říká režisér Michal Lang. Scénu pro inscenaci vytvořil Jan Dušek, kostýmy Ivana Brádková. V dalších rolích se vedle Terezy Dočkalové představí Lada Jelínková, Ivana Wojtylová, Hana Seidlová nebo Mare Málková.

Reprízy jsou na programu 19. a 21. září.

Spustit audio