Týden sPOLeCZně. Česko-polské dny na Vltavě

Ve spolupráci s Polským institutem v Praze připomeneme si zářijová výročí společného vystoupení budoucích Československých a polských státníků v New Yorku 1918, a také protest Ryszarda Siwiece proti okupaci Československa 1968. Přineseme přímé přenosy koncertů i setkání s polským uměním a kulturou.

Ve vysílání přineseme hned několik výrazných premiér. V dopolední řadě Esej výjimečně sáhneme po polské reportáži z posledních dvaceti let – a jak uslyšíte, její témata jsou nám velmi blízká. V odpoledních Povídkách nás čeká premiéra klasiky fantastické prózy v Polsku, povídek Stefana Grabińského. Naše hlavní prozaická řada, Četba na pokračování – nabídne pohled polského žurnalisty na významné české ženy (mimo jiné Věru Čáslavskou) – knihu Ach, ty Češky! Mariusze Surosze.

PROGRAM
9. 9. / 20:00 Schůzky s literaturou Opilá noc aneb Skamandriti v Čechách
10. 9. / 22:00 Současná povídka Hubert Klimko-Dobrzaniecki: Let
10. 9. – 17. 9. / 18:30 Četba na pokračování Mariusz Surosz: Ach, ty Češky!
10. 9. – 14. 9. / 9:10 Esej 20 let polské reportáže
10. 9. – 14. 9. / 11:30 Osudy Vzpomínky Jacka Balucha
10. – 14. 9. / 14:00 Staří mistři Neznámí polští mistři
10. 9. – 14. 9. / 14:30 Povídky Stefana Grabińskeho
10. 9. – 14. 9. / 23:45 Stránky na dobrou noc Luisa Nováková: Polské pověsti
11. 9. / 20:00 Současná hra Andrzej Stasiuk: Noc
11. 9. / 21:15 Akademie Chopinova soutěž ve Varšavě
12. 9. / 19:15 – 21:15 Večer na téma Kašlu na všechno a jdu si číst Milosze!
12. 9. / 21:15 – 24:00 Přímý přenos Polish Jazz v Jazzdocku: IRCHA Clarinet trio a Młynarski Masecki Jazz Band.
14. 9. / 19:00 Přímý přenos Ivo Kahánek a Aleksandra Kubas-Kruk v Anežském klášteře
15. 9. / 8:40 Víkendová příloha Vlastičko kochaná! S překladatelkou Vlastou Dvořáčkovou o polském básníku Zbigniewu Herbertovi a jeho českých stopách
15. 9. / 11:30 Klasická povídka Bruno Schulz: Penzista
15. 9. / 14:00 Rozhlasové jeviště Sławomir Mrożek: Mučednictví Petra Oheye
15. 9. / 15:30 Koncert týdne Záznam zahajovacího koncertu festivalu „Chopin and his Europe“
15. 9. / 18:00 Jazzový podvečer Sladké je žít Franciszek Nastulczyk: Průvodce slepého psa
15. 9. / 22:45 Svět poezie Julia Hartwig: Pohled
16. 9. / 17:00 Souzvuk Jan Andrzej Morsztyn: Na starou duši župan nový

Pokud jde o rozhlasové hry, čeká nás inscenace podle hry Noc Andrzeje Stasiuka, napsané na objednávku německé činohry v Düsseldorfu při příležitosti rozšíření Evropské unie v roce 2004. Tragická fraška z pomezí života a smrti představí příběh polského zlodějíčka zabitého při přepadení, jehož srdce má sloužit jako transplantát v Německu. A následně se v novém majiteli sváří geny jedné a druhé strany Evropy. Totalitní byrokratismy a bizarnosti trefně pojmenovává příběh o rodině s koupelnou, ve které se usadil tygr. Grotesku Mučednictví Petra Oheye  Sławomira Mrożka uvedeme v inscenaci s Janem Hartlem, Taťjánou Medveckou, Jiřím Ornestem, Iljou Rackem či Leošem Suchařípou.

O neznámých kapitolách česko-polských literárních vztahů ve 20. století, které mají svůj prolog v březnu 1928, kdy pětice polských básníků ze skupiny Skamander prožilo noc s Františkem Halasem a dalšími českými spisovateli v Praze, pojednají už v neděli 9. 9. Schůzky s literaturou s názvem Opilá noc aneb Skamandriti v Čechách.

Polsku budou věnovány takřka všechny literární řady v našem vysílání, setkat se budete moci mimo jiné s díly a osudy Bruna Schulze, Julie Hartwig nebo Czeslawa Milosze. Víkendová příloha přiblíží postavu básníka a esejisty Zbigniewa Herberta a přiblíží knihy věnované osmičkám v polských dějinách. V osudech bude vzpomínat někdejší polský velvyslanec v Praze Jacek Baluch.

Rozsáhlou výstavu polské abstraktní tvorby od roku 1945 po současnost v Muzeu umění Olomouc představí Reflexe: Vizuální umění! A ve Vizitkách v návaznosti na týden sPOLeCZně nabídneme setkání s polskou divadelní režisérkou Magdou Jiřička Stojovskou, polskou operní režisérkou Jitkou Stokalskou nebo s emeritním ředitelem Těšínského divadla Karolem Suszkou.

Upálení Ryszarda Siwiece na protest proti okupaci Československa 1968

Před sto lety vzniklo svobodné Československo stejně jako Polsko, a byl to také společný postup státníků střední Evropy, který tomu napomohl. Tak říkajíc v předvečer obou velkých výročí – to polské se slaví na Den obnovení státnosti 11. 11. – se opět na chvíli spojíme, abychom si společnou kulturní minulost i hodnoty připomněli.

Zářijový termín není náhodný a spojují se v něm dvě výročí, která dělí padesát let. 15. září 1918 se setkali v New Yorku na jednom pódiu Tomáš Garigue Masaryk a Ignacy Jan Paderewski (první polský premiér po roce 1918). V Carnegie Hall vystoupili jako zástupci a obhájci svobodného Polska a Československa. A 8. 9. 1968 se na protest proti účasti polských jednotek na invazi do Československa na varšavském Stadiónu Desetiletí upálil polský úředník Ryszard Siwiec.

Živé pochodně – kromě Siwiece také Jana Palacha a Sándora Bauera – připomene filmově diskusní večer v Nové budově Národního muzea 10. září v podvečer. Výročí společného vystoupení Masaryka a Paderewského bude věnován česko-polský koncert klavíristy Ivo Kahánka a sopranistky Aleksandry Kubas-Kruk, který z Anežského kláštera bude Vltava vysílat přímým přenosem. Společným dějinám bude věnována venkovní výstava na pražském Náměstí Míru i mezinárodní konference v Černínském paláci. A uprostřed týdne vás pozveme na minifestival polského jazzu v pražském Jazzdocku (anebo opět v přímém přenosu na Vltavě).

Slavíme sPOLeCZně! Polský institut v Praze

Nejnovější články

Stránky