Noblesní pařížská vila L’Ange Volant. Projekt Genius Loci vystavuje design v kontextu unikátní architektury

2. listopad 2021

Nové kurátorské koncepce současného designu opouštějí rámec tradiční galerie a nabízejí kurátorům a autorům vystavovat design jinými způsoby v překvapivých interiérových kontextech. Jedním z takových trendů jsou speciální krátkodobé výstavy v různých unikátních privátních domech, které nabízí zajímavý dialog historické architektury a současného designu. 

Tak například bruselská galerie Maniera vystavovala své svěřence v minulých letech v modernistických domech od architektů Huib Hosteho nebo Willyho van der Meerena; newyorský obchod The Future Perfect zase představil autorská díla předních amerických i evropských designérů v interiéru noblesního modernistického domu z padesátých let v Los Angeles.

Čtěte také

Zatím poslední podobný koncept připravila nová kurátorská platforma Genius Loci, kterou založila novinářka a spolupracovnice renomovaných odborných magazínů Marion Vignal. Se svým novým projektem debutovala výstavou L‘Ange Volant v prostorách stejnojmenné elegantní art decové vily L’Ange Volant. Tu v Paříži postavil v roce 1927 italský architekt Gio Ponti. Noblesní vilu, která propojuje prvky moderny a klasicismu navrhl pro rodinu Bouilhet, jež tehdy řídila slavnou stříbrnickou značku Christofle.

Expozice projektu Genius Loci v prostorách vily L‘Ange Volant architekta Gia Pontiho

O mnoho desítek let později se vila nachází stále v nedotčeném původním stavu a aktuálně se stala pozadím pro současný design a umění. Špička progresivní francouzské výtvarné i designérské scény jako jsou Laurent Grasso, Mathias Kiss, Franklin Azzi, Sophie Dries, Julian Mayor, Maloles Antignac, Agnès Sébyleau, či Damian O’Sullivan vystavila svá díla v kontextu historického interiéru i sběratelských nábytkových kousků od samotného Gia Pontiho, Ica Parisiho nebo Piera Fornasettiho.

Po premiéře v Paříži má výstavní platforma Genius Loci zabydlet současným designem i další objekty v Benátkách, Bruselu, Miláně, Londýně a Los Angeles. Na to, které si vybere, si musíme zase chvíli počkat.  

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související