Nguyen Le duos with Paolo Fresu & Dhafer Youssef

24. červen 2006
Jazzová snídaně

Jemně, jako za ranního úsvitu za vámi přichází Jazzová snídaně. Dnes se budou servírovat intimně jazzová, elektronicky rozšířená dueta přímo z pařížského obývacího pokoje pana Lé. S kytaristou, jehož plné jméno zní Nguyęn Lę a po rodičích je Vietnamec, je nahráli tuniský hráč na oud, tedy arabskou loutnu, Dhafer Youssef, momentálně kytaristův soused v severopařížské čtvrti Barbés, a trumpetista Paolo Fresu ze Sardinie.

A protože se skutečně nahrávalo doma u hlavního protagonisty, byť svoje studio na obalu CD Homescape nazývá Louxor, byla to práce velmi pozvolná a tvůrčí. Během dvou let Nguyena Le navštěvovali Fresu i Youssef a s pomocí svých akustických nástrojů i elektroniky vytvářeli zvukové obrázky, v nichž se dle kytaristových slov ozvývají Větřík ze Sardinie, hypnotický vliv Orientu a tajemství Asie. Album tvoří patnáct tracků, které jsou až na Chelsie Bridge od Billyho Strayhorna, skladbu Mangustao, jejímž autorem je Dominique Borker a několik znovuzpracovaných kompozic Dhafera Youssefa improvizacemi obou právě zúčastněných hráčů, a vydala ho na jaře 2006 mnichovská značka ACT Music + Vision.

autor: Miloš Latislav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.