Nejočekávanější koncert sezóny. Sir Simon Rattle vystoupil v Praze poprvé s Českou filharmonií

1. březen 2019

Českou filharmonií 1. března poprvé dirigoval Sir Simon Rattle, nejslavnější britský dirigent současnosti, který stál šestnáct let v čele Berlínských filharmoniků.  V programu nechyběl ani Antonín Dvořák, ani Magdalena Kožená. Ta vystoupila v sólovém partu Mahlerovy Písně o Zemi vedle tenoristy Simona O´Neilla.

PROGRAM:
Antonín Dvořák: Zlatý kolovrat, symfonická báseň op. 109
Gustav Mahler: Píseň o Zemi
Zpívá Magdalena Kožená (mezzosoprán) a Simon O'Neill (tenor)
Českou filharmonii řídí Simon Rattle. Přímý přenos koncertu ve Dvořákově síni Rudolfina moderovala Dita Hradecká.

Z Dvořákova díla zazněl Zlatý kolovrat, což pro Rattla vůbec není nové dílo, s Berlínskými filharmoniky všechny symfonické básně podle Erbena prováděl i nahrál. A není to náhoda, jak řekl kolegyni Ditě Hradecké v rozhovoru:

Můj vztah k České filharmonii jde až hluboko do dětství. Být v obchodě s deskami pro mě bylo fascinující, asi jako když vezmete dítě do cukrárny. Mohl jsem si dovolit jedině desky ze Supraphonu, ostatní labely byly drahé. Takže když mi bylo devět, pořídil jsem si svou úplně první nahrávku. Víte, co na ní bylo? Zlatý kolovrat. S Českou filharmonií a Zdeňkem Chalabalou.

Rattlova šéfovská éra v Berlíně skončila minulou sezónou, teď stojí v čele Londýnského symfonického orchestru. Jeden jeho program jsme nabídli v Koncertu týdne v sobotu 2. března. I zde hrál své oblíbené autory, mezi které patří Jean Sibelius. Ale zpět k Mahlerovi a jeho Písni o Zemi. Je to vlastně šestivětá symfonie pro velký orchestr a dva sólisty. Rattle dovede při zkouškách zanotovat na náš český patriotismus a dodává: „samozřejmě, Mahler pocházel odtud, ať si Vídeňané říkají, co chtějí.“

Jako mladý jsem vůbec neměl tušení, o čem to celé je, s přibývajícím věkem se stává Píseň o Zemi a její text čím dál významnější.
Sir Simon Rattle

Pro dirigenta jde ale o mimořádně obtížné dílo, také proto, že musí myslet na oba pěvce, které orchestr velký orchestr nesmí přehlušovat. Svou manželku nedoprovází s orchestrem zase tak často, ale požadavek hrát s orchestrem jemně a tiše je všudypřítomný.

„Vlastně je to orchestr, kdo tady zpívá. A když máte zpěvačku jako Magdaléna, která umí zpívat velmi instrumentálně, jako flétna nebo hoboj, s výrazem a smyslem pro význam slov, je to výjimečná a krásná věc.“ To zajisté není jen povinný kompliment, ale velké umělecké uznání.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.