Nejlepší filmy Cannes 2017! Češi jsou in jen díky Out

29. květen 2017

Kdo vyhraje Zlatou palmu? Proč není nejlepší film festivalu v hlavní soutěži? Jak si vede Out, jediný částečně český film v oficiálním programu, a co na něj říká mezinárodní publikum?

Na francouzské riviéře probíhá jubilejní 70. ročník nejslavnějšího filmového festivalu na světě. Sledujeme ten cirkus od prvního dne a věnovali jsme mu kromě blogových a vysílaných vstupů také hodinový speciál pořadu Slovo o filmu vysílaný exkluzivně přímo ze srdce festivalu ze studia kolegů z Radia France.

Z filmu Out

Poslechněte si rozhovor s režisérem slovensko-maďarsko-české koprodukce Out Györgyem Kristófém, což je jediný celovečerní film tady v Cannes, který vznikl za přispění českých tvůrců. Hlavní postava, padesátník Ágostonm přijde na Slovensku o práci a vydá se za novou příležitostí do Lotyšska. Tato cesta ho posouvá stále hlouběji do moře bizarních událostí a setkání: s vysokou přátelskou ženou, nahou rundou v baru, ruským přítelem s nepřátelskými úmysly a se smutným vycpaným zajícem bez uší. Obrazově založený snímek představujeme v různých souvislostech.

Domácí politické souvislosti Cannes, kde se festival letos koná těsně po prezidentských volbách, přibližuje ve Slově o filmu Marie Sýkorová a v kritické debatě v druhé polovině vysílání hledáme shodu nad kvalitami filmů z hlavní soutěže festivalu s Tomášem Stejskalem (Hospodářské noviny) a Alešem Stuchlým (Film Europe, Radio Wave). Mluvíme o filmech 120 BPM, Happy End, Bez lásky, Meyerowitz Stories, Jupiterův měsíc, Zabití posvátného jelena, Western a o řadě dalších.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio