Nejkrásnější české knihy roku 2021. Ceny získal fotograficko-literární dokument, hravá knížka o vosách nebo Zvukárium

23. květen 2022

Jaké jsou ty nejkrásnější odborné, beletristické, dětské, edukativní či výtvarné knihy loňského roku?  Ocenění za nejlepší knižní design roku 2021 obdržela fotografická a literárně-dokumentární kniha o osudech Felixe Kolmera, publikace o historii nábytkářské firmy TON, nebo výstavní katalog LITERATURA.

Nominované publikace v kategorii Krásná literatura

Nejkrásnější knihy v sedmi hlavních, ale celkem třinácti kategoriích podle žánrů ocenila porota složená z grafických designérů, ilustrátorů, teoretiků umění i tiskařů z nominované šedesátky titulů. Mezi odbornými publikacemi zvítězil titul +- 160 let mapující historii ohýbaného nábytku firmy TON. V sekci krásná literatura porotu nejvíce zaujal literárně-dokumentární portrét přeživšího holocaustu, skauta a odborníka na akustiku Felixe Kolmera v grafické úpravě Milana Nedvěda: „K tématu života poznamenaného holocaustem je vhodně zvolena forma práce s fotografiemi, texty neokázale doplňuje dobová patina a vazba s vnitřním sešitem jako by pocitově navazovala na skautské deníky,“ uvedl k tomu předseda výtvarné poroty Jiří Karásek. 

Běží liška na první místo

Hned dvakrát bodovalo nakladatelství Běžíliška, které získalo cenu jak v kategorii dětské literatury, tak za učebnici. Jednou z trofejí byl odměněn příběh pro menší školáky Karlíček a vosy o soužití s někým, koho nemůžete vystát, ale přesto jej respektujete s ilustracemi a grafikou Hany Šradějové, druhou pak edukativní kniha Malí fotografové pojednávající o principech a historii fotografie, kterou graficky zpracovala Barbora Toman Tylová a ilustracemi doplnila Nikola Logosová. Úspěch ovšem slavila i publikace Průvodce neklidným územím, věnovaná česko-slovenské fotografii, která se mezi učebnicemi umístila na 2 místě, ale k tomu si odnesla i ocenění Unie grafického designu.

Nominované publikace v kategorii Literatura pro děti a mládež

Nejlepší model

Ve sledované kategorii katalogů, jejíž vítěz pak připraví i katalog následujícího ročníku ocenění, vyhrála Josefina Karlíková za výstavní katalog LITERATURA novinového formátu. Nejkrásnější knihou o výtvarném umění se stal Model 2011–2021 mapující dekádu pražské galerie Berlínskej Model v knižní úpravě Richarda Bakeše. Jasného vítěze měla kategorie autorských knih a bibliofilií, kde porota jednomyslně zvolila publikaci Týrání koček Elsy Rauerové a Matěje Skalického, která vznikla jako výstup stejnojmenné experimentální výstavy ve zlínské galerii Kabinet T. 

Posun ve vnímání média knihy?

Nominované publikace v kategorii Studentské práce posluchačů výtvarných a polygrafických škol

Katalog k 57. ročníku soutěže v grafické úpravě Terezy Hejmové a Adély Svobodové s fotografiemi Jiřího Thýna byl letos doplněn o výběr knih paralelní studentské poroty. „Studenti a studentky ateliérů grafického designu z pěti českých vysokých škol vybírali ve dvou dnech knihy podle oficiálních pravidel soutěže. Zajímalo nás, jak moc se posouvá vnímání knih u generace nastupujících grafických designérů a designérek,“ popsaly koncept grafičky.

Posun ve vnímání média ale reflektují i ocenění pro studenty a mladé tvůrce. Cenu Arna Sáňky za nejlepší studentskou práci totiž získal autorský knižní objekt se zvukovými hrami z papíru nazvaný Zvukárium Ivany Beranové. A cenu pro mladého tvůrce do 30 let dostal Matěj Matouš za autorskou knihu 365POSTER. 

Kolekci vítězných nejkrásnějších knih roku je možné zhlédnout do čtvrtku 26. května v Centru architektury a městského plánování v Praze. Vítězné knihy dále putují na mezinárodní soutěž knižního designu, objeví se na přehlídce Designblok a tuzemských i zahraničních výstavách a veletrzích. 

Nominace v kategorii Katalogy

NEJKRÁSNĚJŠÍ KNIHY ROKU 2021

  • Odborná literatura: +− 160 let: Vznik a expanze ohýbaného nábytku z Bystřice pod Hostýnem
    grafika: Jiří Karásek, Tereza Pavelková (Studio Marvil); nakladatel: TON 
  • Krásná literatura: Felix Kolmer – Slib 
    grafika: Milan Nedvěd; nakladatel: PositiF a Český osvětimský výbor
  • Literatura pro děti a mládež: Karlíček a vosy: Příběh vlídného nepřátelství 
    grafika: Hana Šradějová; nakladatel: František Havlůj – Běžíliška 
  • Učebnice pro školy všech stupňů a ostatní didaktické pomůcky: Malí fotografové 
    grafika: Barbora Toman Tylová; nakladatel:  František Havlůj – Běžíliška 
  • Knihy o výtvarném umění: Model 2011–2021 
    grafika: Richard Bakeš; nakladatel:  Galerie Berlinskej Model 
  • Katalogy: LITERATURA 
    grafika: Josefina Karlíková; nakladatel: Revolver Revue 
  • Bibliofilie a autorské práce: Týrání koček: Umělecký výzkum v krabici 
    grafika: Elsa Rauerová, Matěj Skalický; nakladatel: Galerie Kabinet T. 
  • Studentské práce posluchačů výtvarných a polygrafických škol (Cena Arna Sáňky): Zvukárium: Zvukové hry z papíru 
    grafika: Ivana Beranová; škola Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 
  • Speciální ocenění - Cena PNP a UPM pro mladé úpravce do 30 let: 365POSTER 
    grafika: Matěj Matouš; nakladatel: Matěj Matouš 
  • Cena Vojtěcha Preissiga (udělovaná Spolkem českých bibliofilů): Noční divertimento 
    grafika: Bohuslav Šír; nakladatel: Kateřina a Marek Stašovi 
  • Cena SČUG Hollar za vynikající ilustrační doprovod: Už tam budem, Mojžíši? Trochu jiná pesachová hagada (nejen) pro děti 
    grafika:  Kakalík; nakladatel: JCC Prague 
  • Cena Unie grafického designu: Průvodce neklidným územím III: Příběhy česko-slovenské fotografie 
    grafika: Matěj Hanauer, Petra Roubalová, Renata Hovorková (Studio DIP); nakladatel: Labyrint 
  • Ceny za vynikající polygrafické zpracování: Malované závěsné portréty: Sbírka oddělení starších českých dějin Národního muzea 
    tiskárna: PBtisk; grafika: Milan Sládek; nakladatel: Národní muzeum, Matice česká, sekce Společnosti Národního muzea, LIKA KLUB 
Spustit audio

Související