Návrat legend: Léto nejen podle Arcade Fire

6. červen 2017

Jaké písně se stanou hity tohoto léta? Zřejmě se nevyhneme rapu a R&B. Alternativní hitparády zase můžou ovládnout interpreti, kteří se vrací po delší pauze.

Na začátek krátce několik novinek z uplynulého měsíce, které se do vysílání nevešly. Zábavnou desku nazvanou Shake The Shudder přinesli !!!. V podobném zvuku, i když tentokrát akustickém, se dá navázat s EP od The Kills. Na Echo Home – Non-Electric nabízí kromě stejnojmenného singlu i unnpluged verze své jedné starší skladby, třech loňských a jednoho povedeného coveru. Možná zazní Desperado od Rihanny živě i na koncertě 6. června v pražském Roxy.

V elektronice v květnu zabodovali jednoznačně Jlin s Forest Swords, ti zahrají v Praze v MeetFactory 28. září. Jak americká producentka, tak anglický kolega si dokázali na novinkách udržet vlastní tvář, přitom ale zvuk někam posunout.

Každý rok se objeví nějaké přehledy a žebříčky singlů, které ozvučí nadcházející léto. Pak se jeden „hit“ stane nedílnou součástí každé stanice a jeho rotace v rozhlasových a televizních vysíláních překročí únosnou mez.

Z potenciální oddechovky zpříjemňující chvilky u vody se stane otravná samohrajka, kterou už ke konci července nemůžete slyšet, léto je ale teprve v půlce, a jelikož se skladba osvědčila, dramaturgové ji nechají na vyšší pozici playlistu pro jistotu až do konce roku. Minimálně.

Jak se zdá, v žebříčcích nebude ani letos chybět hip hop, který se stal nedílnou součástí současné popkultury. Trendy z americké a částečně i britské scény pronikají do všech krajin a popularity rapu si jsou vědomy i ty největší hvězdy.

V nových singlech tak doprovázejí Katy Perry Migos, Major Lazer Travis Scott a Calvin Harris si na pozval (pro změnu) Migose a Franka Oceana. Skotský hitmaker bude na chystané desce Funk Wav Bounces Vol. 1 z vod hip hopu a R&B ostatně těžit nejvíc. Mezi hosty nechybí ani aktuální rapeři, kteří teď vydali své vlastní novinky – Snoop Dogg, Lil Yachty nebo Partynextdoor.

Letní vibe má i zavedený Drake, který si vedl dobře už před rokem. Jeho Passionfruit z letošní desky More Life už ale nějakou dobu hraje a melodie je až moc vyklidněná. Optimální pozici nemá ani úderný singl HUMBLE. Kendricka Lamara. A to přesto, že je Lamarovým jedním z nejvýše nasazených.

V letním mixu nemůže chybět samozřejmě ani Kygo se svojí variancí na tropical house. A je jedno, jestli s ním zpívá Selena Gomez nebo Ellie Goulding. Díky latino rytmu má velkou šanci brzy si zprotivit posluchače Luis Fonsi s jeho Despacito, ke které se už stihl přidat i Justin Bieber.

Ten je součástí i I’m the One DJ Khaleda. Tím zdvojnásobuje svou šanci převzít štafetu po Justinovi loňska – Timberlakeovi. Vstřícnou nadějí je pak sólově debutující Harry Styles nebo noví Paramore.

V tak zvaných alternativních hitparádách mají velkou šanci kapely, které se vrací po delší odmlce. Svoje vrcholné okamžiky zažívaly na přelomu minulého desetiletí. Z nejdelší pauzy od nahrávání se přicházejí LCD Soundsystem, kteří vypustili dvojici singlů Call The Police / American Dream. I když jsou oba rozpoznatelné na první poslech, tak velké hity All I Want nebo Someone Great z nich nebudou.

Zatím nejvstřícnějším songem se tak zdá novinka od Arcade Fire, kterou prezentovali v premiéře na barcelonské Primaveře. Everything Now je titulní singl alba, které vyjde v půlce prázdnin. A zatím se jedná asi o nejpřímější vzkaz od kanadské skupiny, která byla vždycky tak akorát „divná“, aby se nedostala přes práh mainstreamové zábavy.

Everything Now je ale ABBA. Alespoň takové připodobnění se mu dostává. Dokážete si ho snadno zapamatovat a díky sing-a-longu bude oblíbenou koncertní položkou. Že se na písni podílel Thomas Bangalter z Daft Punk a že je v ní použitý sample od Francise Bebeye z počátku osmdesátých let nakonec asi moc nepřekvapí. Možná někomu chybí ta „divnost“, proč by ale jednou nemohlo znít léto podle Arcade Fire?

Spustit audio