Návrat do Čech! Literárně-hudební pásmo z dopisů a básní Ivana Diviše

22. srpen 2022

Básník, esejista a editor Ivan Diviš prožil po roce 1968 dvacet let v německém exilu, kde pracoval jako redaktor v Radiu Svobodná Evropa. Do vlasti se mohl začít navracet až v roce 1990, aby se natrvalo vrátil o sedm let později.

Účinkují: Zdeňka Sajfertová a Jan Vlasák
Připravila: Marie Valtrová
Komorní skladby: Milko Lazara 
Hrají: Milko Lazara, Bojan Gorišek a Vasilij Meljnikov
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno: v roce 2014

Rozhlasový Souzvuk, který připravila Marie Valtrová, je sestaven z Divišových básní a dopisů, které vznikaly právě v této době − v čase jeho cest a navracení se do Čech - a byly nedávno publikovány v knižním výboru Návrat do Čech. Diviš se v nich projevuje jako stylistický vulkán, jako básnická sopka chrlící proudy postřehů, soudů, nápadů, ale i vzlyků, klení, proseb a spílání. Básníkův mimořádný jazykový talent, známý z jeho monumentálního deníku Teorie spolehlivosti, se zde doplňuje s psaním zcela zbaveným jakékoli autocenzury.

7. dubna 1999 Ivan Diviš náhle zemřel. Zůstalo po něm rozsáhlé básnické dílo, které chtěl uspořádat „do více než tisícistránkového autorského výboru“ a hrstka dosud nepublikovaných básní, jež našla jeho žena Lída na pracovním stole, a které vyšly pod názvem Poslední básně. Sbírku uvádí rozsáhlá básnická skladba Consilium abeundi, kterou autor v doprovodném dopisu nazval „jakési puzzle s pozadím hrůzy tohoto století“.

autor: Marie Valtrová
Spustit audio

Související