Natočit dobový film je moje splněné přání, říká Lenka Wimmerová, režisérka minisérie Božena

12. leden 2021

Božena Němcová je všude kolem nás – ve školní četbě, na bankovkách, v nejrůznějších anketách, vysvětluje si režisérka Lenka Wimmerová popularitu aktuální minisérie České televize Božena, již režírovala. O natáčení, ale také o Broumovsku, kde žije, mluvila režisérka Wimmerová s Ondřejem Cihlářem.

Už několik let žije absolventka pražské FAMU, režisérka a scenáristka Lenka Wimmerová ve starém statku na Broumovsku. Odtud to není daleko do Ratibořic, místa, kde se svými rodiči bydlela budoucí spisovatelka Božena Němcová. Žena, jejíž osudy nyní mohou v minisérii nazvané Božena sledovat diváci České televize. Režisérkou seriálu je právě Wimmerová, její domicil ovšem nemá s oslovením ke spolupráci nic společného. Jak ve Vizitce řekla, pro autory pravděpodobně nebyla režisérkou první volby. Jí samotné se ale s Boženou splnil sen natočit si dobový film.

Režisérka Lenka Wimmerová

Před započetím natáčení znala Boženu Němcovou jen zběžně, některá fakta se jí pletla, leccos o této české spisovatelce vůbec nevěděla. Vhod ji tak přišla mimo jiné i čtyřsvazková korespondence Němcové, z níž se o jejím životě, názorech a pocitech dozvěděla vůbec nejvíce. Zrevidovala i svůj postoj ke knize Babička, již si „novýma očima“ četla před Vánoci. „Diváky hodně zasahuje, co se v naší minisérii děje. Jenže život Boženy Němcové nebyla pohádka, a chcete-li si od ní pohádku přečíst, pak si přečtěte to, co psala pro své děti. Babičku oceníte až v pozdějším věku,“ míní.

Ráda bych točila o Zikmundovi Lucemburském

Ve Vizitce s Ondřejem Cihlářem mluvila i o nástrahách točení dobových filmů a o tom, jak divákovi představit enormní množství postav procházejících dějem na omezené časové ploše (nárůst návštěvnosti wikipedických hesel souputníků Boženy Němcové je prý enormní).

Aňa Geislerová jako Božena Němcová a Marián Mitaš jako Jan Helcelet v minisérii Božena

Řeč přišla i na rozsáhlý casting, během kterého štáb přemýšlel nad tím, zda Boženou Němcovou „neuhraje“ jedna herečka středního věku. Nakonec padla volba na ozkoušenou dvojici Anna Kameníková – Anna Geislerová. „Dlouho nám trvalo, než jsme se jen odvážili pomyslet na zrzky. Je to problém nejen kvůli parukám nebo barvení vlasů, ale museli jsme dělat i zkoušky, jestli jejich fyziognomie unese načernalou barvu, která se s Němcovou pojí,“ dodává.

Barbora Němcová (Anna Kameníková) a Václav Bolemír Nebeský (Jan Nedbal) v minisérii Božena

Jako malé děvče chodila Lenka Wimmerová po hereckých konkurzech, později kromě FAMU studovala i filmovou vědu. Jak ale ve Vizitce řekla, „táhlo ji to na plac.“ Po škole se jí dařilo točit a realizovat vlastní nápady, podílela se také například na seriálech Soukromé pasti nebo Terapie. Pak ale pocítila vyhoření, a tak se přihlásila do nadačního projektu Rok jinak. V rámci něj zapouštěla kořeny na Broumovsku a děti, které se díky Agentuře pro rozvoj Broumovska dostaly na výlet do místního kláštera, učila v rámci projektů Filmfárum točit krátké příběhy a sledovat svět skrz kameru. A doufá, že i díky multimediálnímu zážitku si k Broumovu v budoucnu vytvoří vztah a budou se do kraje u polských hranic vracet.

Dvouleté přípravy minisérie Božena byly pro Lenku Wimmerovou náročné, historická témata ji ale pořád lákají. „Kdyby byl někdo ochotný věnovat se se mnou Zikmundovi Lucemburskému, budu mile ráda.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.