Naše kvalita je mísení dvou rozdílných světů, zní z rapového dua P/\ST

3. červen 2021

Dá se Senecova antická tragédie převyprávět jen pomocí rapu a beatů? Dva svéhlavé divadelníky a rappery z experimentálního pražského dua P/\ST zpovídá Hanka Malaníková.

Cover k EP HYBRIS skupiny P/\ST

Rapové duo P/\ST vydalo svou druhou desku. EP nazvané Hybris pracuje s mluveným slovem a soundtrackem k inscenaci Šílený Herkules, za který členové dua, Dan Kranich a Ivo Sedláček, získali Cenu divadelní kritiky v kategorii Hudba roku 2020. Premiéra antické tragédie Šílený Herkules, kterou režíroval Tomáš Loužný, se odehrála 31. července 2020 na pražském ostrově Štvanice. Na místě činu, tam kde hučí magistrála, probíhá i ArtCafé o rapu a divadle.

Rap je o slově. Slova se snažím vykusovat.
Dan Kranich

Dan Kranich měl už dříve kapelu Kopyrajt, když tato formace zanikla, oslovil ke spolupráci Iva Sedláčka, spolužáka z Katedry alternativního a loutkového divadla na DAMU. Sedláček v té době psal muziku spíše do šuplíku, nabídka ho tedy překvapila. „Díky Danovi jsem mohl vyjít s vlastní tvorbou,“ vzpomíná na začátek budoucí symbiózy Ivo Sedláček. Po tříletém vzájemném oťukávání a zkoušení vydali svůj debut Expedice do vnitrobloku. „Jsme kapela, která používá rap jako formu. A možná přetéká do jiných žánrů,“ shodují se oba členové P/\STI.

Na jejich novém EP posluchači uslyší příběh Herkulova návratu do Théb, který je proškrtaný na hlavní dějovou linku. Antický chór nahradil rap. Autoři o svém společném díle mluví jako o hybridním rozhlasovém EP, do kterého se může člověk opakovaně ponořit. A dodávají, že posluchači skrze něj mohou vnímat Herkulovu cestu od začátku až do konce, i bez toho, že by předtím viděli představení, kvůli kterému hudba původně vznikla.

Rozhovor se stočí i k pohledu do blízké budoucnosti. „Těšíme se, až se energie zkoncentruje v publiku. Rozhodně si budu muset jít ještě párkrát zaběhat, než po té dlouhé době vystoupíme,“ naráží Ivo Sedláček na živelnou energii, která se při živých koncertech formace P/\ST valí z pódia.

Pořad připravila: Hanka Malaníková
Spustit audio

Související