Naijar Masúd: Lektvar a Nástupce. Dvě tajemné povídky indického prozaika Najjara Masúda

13. říjen 2024

Najjar Masúd dnes patří k nejznámějším urdským autorům. V jeho vrstevnatých textech jsme často konfrontováni se světem, který nás přitahuje, ale zároveň je neproniknutelný, plný tajemství. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Svatopoluk Schuller
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Překlad: Tomáš Daňhel
Premiéra: 12. 10. 2024

Najjar Masúd patří k předním představitelům moderní indické literatury. Rodiče pocházeli ze šíitských rodin tradičních muslimských lékařů, hakímů, což se v autorově psaní odrazilo, i když otec později profesi svých předků opustil, vypracoval se jako literární vědec a vyučoval perštinu a perskou literaturu na univerzitě.

Najar Masúd nerad cestoval a také své povídky situoval do známého prostředí svého milovaného Lakhnaú. Jakkoli většinou texty postrádají přesnější místní či časové určení, často odkazují na tradice a kulturu rodného města.

V Masúdových povídkách se zdá vše skutečné a v detailu se odehrává přímo před námi, ale přesto v nás povídky zanechávají jistou zastřenost, pocit neurčita či snu. Zůstává mlhavý pocit nenaplnění, neuchopitelnosti, doprovázený různými dojmy, které u čtenářů mohou nabývat až protikladných podob od klidu, okouzlení či touhy, přes frustraci, nelibost nebo popuzení. Málokdy je to lhostejnost.

V textech se setkáváme s tématy reflektujícími bez stopy sentimentality přirozené procesy stárnutí, nemoci, rozpadu i smrti, narážíme na pozapomenutá řemesla a profese a jsme svědky hmotného i kulturního úpadku. Navzdory tomu je ale minulost stále v nějaké podobě přítomna – v lidech, předmětech i domech. Jedním z hlavních motivů Masúdových povídek je vztah otce a syna (popřípadě synovce a strýce), jakožto dominantní tradiční patriarchální model nezpochybnitelné otcovské autority, ovšem s rozměrem laskavosti a vstřícnosti.

Autor vydal čtyři sbírky povídek a kromě toho i řadu překladů. Mnohé z jeho povídek byly přeloženy zejména do angličtiny.

Lektvar

Syn starého nemocného lékárníka Jákúba spěchá k otcovu nejlepšímu žákovi, aby mu poradil se zázračným lektvarem Nóšdárú. I mistr Kišan Čand je ale už starý, někdy mluví z cesty a zdá se, že už si toho moc nepamatuje. 

Nástupce

Jeho strýc byl ve městě vyhlášený znalec okultních věd a věštec. Každý, koho potkalo nějaké neštěstí, u něj hledal pomoc. Strýc ale propadl závislosti na opiu a ztratil o vše zájem. Je tedy na jeho synovci aby pomohl dívce, kterou posedl zlý duch...

Spustit audio