Mýtus Glenn Gould. Portrét hudebního génia

28. září 2022

Téměř na den přesně před 90 lety, 25. září 1932, se v Kanadě narodil fenomenální muzikant, mýtická postava hudby 20. století – Glenn Gould. Tento významný den pro dějiny světové hudby připomínáme vltavským Večerem na téma. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. 

Účinkují: Jiří Ornest, Renata Váchová, Tomáš Černý
Připravili: Jiří Kamen, Tomáš Dimter
Režie: Jiří Kamen
Natočeno: v roce 2002

Téměř dvouhodinová kompozice přináší spojení hudebních ukázek, Gouldových dopisů přátelům, rozhovorů pro časopisy Rolling Stone a High Fidelity, Gouldových textů k vlastním nahrávkám, dobových recenzí i ukázky ze Ztroskotance Thomase Bernharda. S výjimkou ukázky z Bernhardovy knihy byly všechny prameny přeloženy právě pro tento pořad a české publikum se s nimi tak v roce 2002 seznámilo poprvé.

Glenn Gould a jeho milovaná židle

Gouldovy výroky, které v pořadu zazní, jsou reálné. Tlumočí je Jiří Ornest, který přednese i ukázku z prózy Ztroskotanec. Komentáře Tomáše Dimtera čte Renata Váchová. Otázky novinářů tlumočí Tomáš Černý. Na začátku pořadu hovoří Tomáš Dimter. 

V interpretaci Glenna Goulda uslyšíte části Bachových Goldbergových variací nahraných v roce 1957 a 1981, Bachova Umění fugy a Dobře temperovaného klavíru, sonát Wolfganga Amadea Mozarta, sonáty číslo 1. The River Mann Paula Hindemitha.

autoři: Tomáš Dimter , Jiří Kamen
Spustit audio

Související