Pocta Oscaru Wildeovi. Dvoudílná koláž z textů velkého spisovatele

17. říjen 2024

Před 170 lety se v irském Dublinu narodil velký spisovatel, estét, mistr konverzace, lev salonů, dandy a dramatik Oscar Wilde. Jemu na počest je věnován Večer na téma složený z výňatků z Pátečního večera, který v roce 2000 připravil Michal Lázňovský. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

1. část
Účinkují: Bořivoj Navrátil, Jiří Hromada, Aristide Briand, Yvette Guilbert, Jiří Hromada
Provází: Izabela Filová
Připravil: Michal Lázňovský
Natočeno: 2000
 
2. část: Slavík a růže
Osoby a obsazení: Slavík (Viktor Preiss), student (Petr Svojtka), Dub Křemelák (Rudolf Hrušínský), ještěrka (Ivana Vondrovicová), motýl (Miroslav Masopust), semikráska (Sylva Sequensová) a růžový keř (Eduard Cupák)
Překlad: Arnošt Vaněček
Dramatizace: Drahomíra Měsková
Režie: Jan Berger
Natočeno: 1978

Nejdřív se zastavíme nad autorovým osudem, posléze uslyšíme malou historickou impresi Michala Lázňovského „Pařížan Oscar Wilde“ v podání Bořivoje Navrátila a Jiřího Hromady, v níž zazní historické nahrávky kabaretiéra Aristida Brianda a Yvette Guilbert. Na závěr Jiří Hromada čte z jednoho z nejpozoruhodnějších Wildeových textů De Profundis, který vznikl v Readingském žaláři. Pořadem provází Izabela Filová.

Ve druhé části Večera na téma zmíníme Oscara Wildea coby pohádkáře a připomeneme si jeho pohádku pro dospělé Slavík a růže, o slavíku, který obětoval život pro jedinou růži, jež má zamilovanému studentovi získat přízeň vytoužené dívky. V inscenaci Jana Bergera z roku 1978 uslyšíme Viktora Preisse, Rudolfa Hrušínského, Eduarda Cupáka, Petra Svojtku, Ivanu Vondrovicovou, Sylvu Sequensovou a Miroslava Masopusta.

Spustit audio

Související