Pocta Jaroslavu Seifertovi

9. říjen 2024

Literárně-hudební večer složený ze dvou pořadů věnovaných českému nobelistovi Jaroslavu Seifertovi, od jehož ocenění uplyne 11. října čtyřicet let. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Dana Černá, Hanuš Bor a Hana Kofránková
Čtou: Jaroslav Seifert, Ota Sklenčka
Připravil: Miloš Doležal
Natočeno: 2011

U příležitosti 40. výročí udělení Nobelovy ceny Jaroslavu Seifertovi (11. října 1984) přináší Večer na téma dvojprogram věnovaný tomuto básníkovi, spisovateli, novináři a překladateli: literárně-hudební pásmo Když jsem se narodil, vlétl oknem motýl. Z pozdních Seifertových veršů s úvodním textem Václava Havla jej připravil v roce 2011 Miloš Doležal.

Z archivních záznamů čte ze svých vzpomínek Jaroslav Seifert a báseň Vlastní životopis recituje Ota Sklenčka.

Z lásky k hudbě se pak klasik české literatury vyznává v pořadu Václava Cibuly a Mlhoše Kafky Sám doma s hudbou, kterou mám rád z roku 1965. Jaroslav Seifert v něm vzpomíná např. na Vladimíra Holana a jejich společnou návštěvu v Janáčkových Hukvaldech, na své dětství na Žižkově a návštěvy operet ve Vinohradském divadle, na Václava Talicha a společná posezení ve vinárně za války, hovoří o české lidové písni, Karlu Čapkovi a jeho lásce k hudbě, o Beethovenovi i Bohuslavovi Martinů. Básníkovo vyprávění samozřejmě provází dotyčná hudba.

autoři: Miloš Doležal , Václav Cibula , Mlhoš Kafka
Spustit audio

Související