Mystika jménem těremin. Poslechněte si koncert s nástrojem, který je ovládán bez doteku

24. červenec 2019

Ze záznamu nabízíme koncert letošního Pražského jara, kde byl hlavním lákadlem těremin, sólový elektronický nástroj, který i sto let po svém vzniku vyvolává úžas.

Bohuslav Martinů byl jeden z prvních skladatelů, kteří pro vůbec první elektronický nástroj v historii komponovali. Už v roce 1945 napsal Fantazii pro těremin, hoboj, smyčcové kvarteto a klavír, která je trochu mystická: zní místy jako hudba sfér a místy jako stesk po domově.

Vedle toho zazněla 24. května ve světové premiéře také nová skladba pro těremina a stejné obsazení Jakuba Rataje. V Praze při té příležitosti hostovala Carolina Eyck, jedna z nejvyhledávanějších hráček na tento nástroj a jeho nadšená propagátorka.

Program:

Joseph Haydn: Smyčcový kvartet G dur op. 17, č. 5
Bohuslav Martinů: Smyčcový kvartet č. 3
Jakub Rataj: ather. Skladba pro teremin, hoboj, klavír a smyčcové kvarteto
Bohuslav Martinů: Motýli a rajky. Tři skladby pro klavír, Fantazie pro teremin, hoboj, klavír a smyčcový kvartet

Hrají:
Carolina Eyck, Alžběta Jamborová, Karel Košárek a Bennewitzovo kvarteto

Koncert ovšem patřil také Bennewitzovu kvartetu a setkání klasicismu s neoklasicismem. Kvartet Josepha Haydna doplnil Třetí kvartet od Martinů a jeho impresionistický klavírní cyklus Motýli a rajky.

Dopoledne před koncertem jsme také hovořili se Štěpánem Ježkem, druhým houslistou souboru, o programu a zajímavostech z příprav:

Spustit audio