Muži se dobrovolně přicházejí léčit, děti se o on-line obtěžování přestávají bát mluvit. Film V síti svůj cíl splnil, říká dokumentaristka Barbora Chalupová

22. duben 2021

Spolu s Vítem Klusákem prostřednictvím filmu V síti otevřela ve společnosti důležitou diskusi o sexuálním obtěžování ve virtuálním prostoru, v současné době dokumentaristka Barbora Chalupová dokončuje další film o důležitém tématu: Zákon lásky sleduje problematiku manželských svazků. S Ondřejem Cihlářem ale ve Vizitce mluvila i o plánech na hrané snímky a taky o tom, jak si od filmů nejlépe odpočine.

Z terénní jízdy na horském kole, takzvaného downhillu, si odnesla zpřetrhané vazy v rameni, a kdyby letošní sezonu fungovaly skiareály, pravděpodobně by část zimy strávila na snowboardu.

Filmaři Barbora Chalupová a Vít Klusák (vepředu) při natáčení dokumentu V síti

Dokumentaristka Barbora Chalupová je fanynkou adrenalinových sportů, které ji, jak ve Vizitce řekla, pomáhají odpojit se od filmového světa, v němž tráví spoustu času. Ačkoliv v současné době končí studia na Katedře dokumentárního filmu na FAMU, v domácím šuplíku má prý i řadu nápadů na vizuálně krásné hrané filmy. Jeden z nich, nezrealizované sci-fi, připomněla ve Vizitce stejnojmennou skladbou Atrahasis.

Lodí do Antarktidy s plochozemci

Jméno Barbory Chalupové se v posledních dvou letech v médiích často skloňuje v souvislosti s filmem V síti, který natočila s dokumentaristou Vítem Klusákem. Jednoho z cílů – totiž otevřít diskusi o sexuálním obtěžování dětí v on-line prostore – se jim prý podařilo dosáhnout. „Máme zprávy od organizací jako je Dětské krizové centrum, že rodiče i děti se přestávají bát na toto téma hovořit. Z Národního ústavu duševního zdraví se k nám zase doneslo, že tam přišli muži, kteří chtěli podstoupit léčbu. Debata se tedy otevřela, už to není téma zavřené za dveřmi dětských pokojíčků,“ míní.

Z dokumentu Zákon lásky, režie Barbora Chalupová

Její pozornost je v současné době zaměřená hlavně na finiš autorského celovečerního debutu Zákon lásky. Téma registrace versus manželství stejnopohlavních párů si ji našlo samo, před třemi lety ji na ulici oslovili dobrovolníci z iniciativy Jsme fér. „Začala jsem s rešeršemi a dala se s iniciativou do natáčení, abych zjistila, jestli je to téma pro filmování vhodné. Řada kamarádů mě od toho zrazovala, točit v roce 2018 o homosexuálech je prý passé, a mně jako autorce se zdálo, že natáčet legislativní proces bude nuda. Nakonec jsme ale přihlíželi vášnivé debatě,“ říká.

Natáčela na půdě Poslanecké sněmovny, kde už přes tři roky leží návrh odpovídajícího zákonu, na veřejných čteních i na ulici, kde iniciativa sháněla podpisy pod petici. Ve Vizitce pak popsala, kdo patří mezi nejčastější odpůrce svazků gayů a leseb, zmínila, že ve filmu vystupují i věřící homosexuálové, a dodala, že film Zákon lásky by v případě úspěšné crowdfundingové kampaně ráda poslala do zemí, kde jsou ve věci tolerance stejnopohlavních svazků zcela na začátku.

Z dokumentu Zákon lásky, režie Barbora Chalupová

V roce 2018 natočila Barbora Chalupová studentský kraťas Na okraji, v němž se zabývala fenoménem lidí, kteří popírají kulatost Země a navzájem se podporují v domněle vědecky podložených teoriích o Zemi placaté. Pravdivost této teorie hodlají – vyzbrojeni údajně nepřesnými deníky britského mořeplavce Jamese Cooka – potvrdit velkou výzkumnou plavbou k břehům Antarktidy, jíž se Chalupová též hodlá zúčastnit.

Spustit audio