Muzeum fotografie

16. duben 2002

V Jindřichově Hradci mají krásný zámek, neméně pěkné podzámčí, obdivované náměstí s morovým sloupem a renesančními domy se sgrafity, patnáctý poledník, který musíte překročit, protože jinak byste měli smůlu, a mnoho dalších památek, které stojí za vidění, včetně Okresního muzea s Krýzovými jesličkami, střeleckými terči a pokojem Emmy Destinnové.

Jednou z mála vad na kráse historické části tohoto jihočeského města byla doposud nevyužitá jezuitská kolej. Zdá se, že i ona konečně najde své uplatnění. Jindřichohradečtí fotografové v ní chtějí vybudovat národní muzeum fotografie. To by mělo zajišťovat veškeré muzejnické činnosti - restaurátorskou dílnou počínaje a výstavními síněmi konče. Projekt na využívání jezuitské koleje počítá s investicí 400 až 500 milionů korun, které chce občanské sdružení Muzeum fotografie získat od města, sponzorů a z grantů. A jak uvedla členka Sdružení Helena Pinkavová, část prostředků by plynula také z prodeje autorských práv a výrobků muzea, ze vstupného a z dalších aktivit.

Jindřichův Hradec

Zastupitelé města Jindřichův Hradec záměr využít bývalou jezuitskou kolej pro muzeum fotografie jednoznačně schválili, takže může začít stavebně archeologický průzkum, na jehož základě pak vznikne stavební projekt muzea. To vše bude pochopitelně nějakou dobu trvat, ale první výstava na sebe nenechá dlouho čekat: už v červnu bude instalována - zatím ještě v prostorách blízkého Okresního muzea - expozice pod názvem Zlatý fond. Ta by měla znamenat začátek konkrétních prací na projektu Muzea fotografie.

autor: mig
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.