Zámecká elektrárna

19. březen 2002

S příchodem prvního dubnového dne otevírají své brány všechny hrady a zámky, aby historie milovným návštěvníkům nabídly k prohlídce všechny poklady a pamětihodnosti, které přes zimu skrývaly. Některé z našich památek se každoročně snaží potěšit své hosty nějakými novinkami.

Správa hradu a zámku v Jindřichově Hradci chce do zkušebního provozu uvést renovovanou vodní elektrárnu, kterou postavil v roce 1887 František Křižík. Kromě toho, že tato ekologická elektrárna dodá ročně do rozvodné sítě 340 000 kilowatthodin energie, stane se opravený zámecký mlýn s elektrárnou součástí jedné z prohlídkových tras. Kromě toho by - podle jindřichohradeckého kastelána Miloslava Paulíka - ve mlýně měla být galerie moderního umění.

Logo

"Jednáme s pražským Uměleckoprůmyslovým muzeem, jehož sbírka tapiserií byla do 80. let minulého století v jindřichohradeckém Adamově stavení. Vystavíme také turecký stan ze 17. století - dar tureckého paši jednomu z příslušníků šlechtického rodu Černínů. Tento vzácný exponát oživí dobový mobiliář," dodává Paulík.

Prodej zámecké elektřiny by měl osmnáctimilionovou investici zhruba do pěti let zaplatit. No a hradu a zámku v Jindřichově Hradci, který je po Pražském hradě a Českém Krumlově třetím největším památkovým objektem v České republice, přibude další zajímavost. V loňském roce si zámek prohlédlo téměř 90 000 návštěvníků z celého světa, přičemž řada z nich absolvovala i noční prohlídky, při nichž se objevuje i tajuplná Perchta z Rožmberka, známá jako Bílá paní. Noční prohlídky by měly být lákadlem i v letošní sezóně.

autor: mig
Spustit audio