Člověk proti nemocem

15. duben 2002

Výstava Člověk proti nemocem, která je až do 23. června k vidění v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy, by měla udělat radost především všem hypochondrům, mezi nimiž - nechť se neurazí - jsou v početní převaze muži. Pojednává totiž o tom, jaké choroby a zranění provázely lidstvo v různých epochách vývoje a jak se je lidé pokoušeli léčit.

S touto expozicí se už seznámili zájemci v několika městech naší republiky, a protože je o ni značný zájem, její putovní plán je vypracovaný až do podzimu příštího roku. Výstava je rozdělena do tří částí, které mapují pravěk, středověk a novověk. V každé je dokumentován výskyt chorob v daném historickém období i způsob léčení, jaký umožňovaly tehdejší znalosti. Například pravěké nálezy dokládají, že se i komplikovaná zranění dařilo úspěšně hojit. Naopak zdeformované kosti svědčí o tom, že od mladší doby kamenné lidstvo trápila tuberkulóza. Středověk se nesl ve znamení epidemií moru s tím, že jako mor byly označovány i jiné infekční nemoci, a od osmnáctého století se mezi městskou chudinou rozšířila křivice. A představte si, že chirurgií - dnes královskou disciplínou v medicíně - se kdysi zabývali jen nevzdělaní lazebníci, felčaři a kati.

A k těm radostnějším informacím, které se na výstavě Člověk proti nemocem dozvíte, patří třeba ta, že ve druhé polovině 19. století byla objevena narkóza. Pokud skutečně patříte do početné obce hypochondrů, pak vás tato výstava možná ze všech chorob, které ve skutečnosti nemáte, vyléčí. A pokud nějakými nemocemi přece jenom trpíte, pak asi budete rádi, že jsou to právě jenom ty, které máte, a ne ty, které sužovaly naše praprapředky.

autor: mig
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.