Může Bible potvrdit nové archeologické nálezy? O odhalování tajemství chrámu z doby Šalamounova panování

Izraelští archeologové spolupracují s českými biblisty na významné archeologické lokalitě nedaleko od Jeruzaléma, kde byl nalezen chrám z 8. století př. n. l., tedy z doby Šalamounovy. Přímo na místě, ve Svaté zemi, natáčela v roce 2021 Daniela Brůhová s českými biblisty a izraelskými dobrovolníky. Může Bible potvrdit nové archeologické nálezy? Proč jsou nálezy z doby železné tak důležité pro současné poznání historie? Premiéru poslouchejte on-line měsíc po odvysílání.

Od roku 2019 se čeští vědci podílejí na unikátním objevu, který možná přepíše biblické dějiny. Chrám, který byl poblíž Jeruzaléma nalezen při stavbě dálnice, odpovídá biblickému popisu prvního Jeruzalémského chrámu. Zbytky stavby pocházejí z 8. století před naším letopočtem, tedy z doby železné. To byla doba Šalamounova panování. Nález vzbudil i velký celosvětový ohlas a začaly se objevovat otázky, jestli ho Bible může potvrdit. K rozluštění dávných záhad pomáhají izraelským archeologům čeští biblisté z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Po vynucené covidové přestávce se vědci v létě 2021 na lokalitu vrátili, aby hledali odpovědi ukryté ve starých kamenech.

Čtěte také

Zajímavé je, že chrám v Tel Moca přitahuje nejen archeology, ale i dobrovolníky z celého Izraele. Jsou jimi lidé různého stáří i profesí, najdete mezi nimi hudebníky, spisovatele, průvodce turistů i jógovou cvičitelku. Všichni se s elánem ohánějí krumpáči a motykami a vynášejí kýble nakopané hlíny, aby při troše štěstí objevili sošku, lampičku či ucho amfory a pomohli tak najít odpovědi na to, proč chrám stojí v kopcích za Jeruzalémem a ne v centru města, jestli ho stavěl Šalamoun či někdo jiný a komu byl zasvěcen.

Odpovědi pomáhají hledat právě čeští biblisté. Šéfem české expedice je biblista doc. Filip Čapek, který vysvětlí, co je biblická archeologie. Prof. Martin Prudký se tady místo za katedrou ohání krumpáčem, aby pak o svých praktických poznatcích vykládal studentům. Stejně tak doc. Petr Sláma, specialista na teologii Starého zákona. Dokumentační fotografie pořizuje specialista na biblickou archeologii Judska v době železné Mgr. David Rafael Moulis, Ph.D. Práci českého týmu přímo v terénu při odhalování tajemství starodávného chrámu se podařilo na mikrofon zaznamenat Daniele Brůhové.

autor: Daniela Brůhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.