Mozart v Praze

27. leden 2006

Na 250. výročí Mozartova narození se patřičně připravují zejména v sousedním Rakousku. Vídeň a Salcburk budou Mozartem doslova žít. Asi největším lákadlem pro fanoušky tohoto alpského génia bude jevištní provedení všech mistrových oper na letošním festivalu v Salcburku. Ale také Praha si řekla, že nezůstane stranou, protože bezpochyby je jedním z mozartovských měst.

Pamětníkem skladatelových úspěchů je stařičká budova Stavovského divadla. Krátce po vídeňské premiéře zde byla v roce 1786 vřele přijata Figarova svatba a ani ne rok poté zde Mozart osobně premiéroval svou operu oper Don Giovanni. Prvního uvedení se tu roku 1791 dočkala i korunovační opera La clemenza di Tito, jedno z posledních Mozartových děl.

Portrét W. A. Mozarta

Jistě nepřekvapí, že slavnostní koncert, pořádaný přesně na den Mozartových narozenin 27. ledna, bude proveden právě ve Stavovském divadle. A program je věru exkluzivní - Česká filharmonie pod vedením Manfreda Honecka uvede díla spojená s Prahou, především pak věhlasný Klarinetový koncert A dur (se sólistkou Sharon Kamovou) a Pražskou čili 38. symfonii. Koncert je součástí světového projektu 24 hours Mozart, který bude přenášen v rámci nabídky EBU.

Tento koncert ovšem pouze uvádí celý mozartovský rok. Přední instituce pražského kulturního života se sdružily do projektu Mozart Praha 2006, aby se Praha důstojně přihlásila ke světové kulturní obci. Na programu všech pražských orchestrů a operních divadel se budou po celý rok objevovat díla známá i méně známá. Pro Národní divadlo nově nastuduje Dona Giovanniho Jiří Kout, La clemenza di Tito zase zrežírují Karl Ernst a Ursel Herrmannovi. Státní opera pak svěřila Idomenea jevištnímu mágovi Jiřímu Heřmanovi. Lahůdkou jistě bude i hostování několika světoznámých dirigentů, kupříkladu Zubina Mehty v čele Vídeňských filharmoniků anebo Daniela Barenboima s Berlínskými filharmoniky.

autor: Rudo Leška
Spustit audio