Moře je nejbezpečnější místo na Zemi. Osudy Rudolfa Krautschneidera

25. srpen 2023

„Mým prvním velikým štěstím v životě bylo, že jsem měl dědečka, který měl na svého vnuka nekonečně času, což radím všem dědečkům. Druhým štěstím bylo, že si moje matka vzala za muže opilce, který se o mě nestaral, takže se o mě mohl starat dědeček,“ říká dřevorubec, stavitel lodí, spisovatel a hlavně mořeplavec Rudolf Krautschneider (1943).

Technická spolupráce: Petr Janečka
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Natočeno: 2019

Mořeplavec, vydavatel a ilustrátor, dobrodruh. Narodil se ve Vídni (*1943), pak se s maminkou přestěhoval do Znojma, na které dodnes s láskou vzpomíná. Jeho životním požehnáním byl dědeček, který ho přivedl nejen k lodím a vodě, ale který ho naučil „vše podstatné“.

Plavba na plachetnici Polárce. Loď postavil mořeplavec Rudolf Krautschneider

Rudolf Krautschneider pracoval v dolech, poté jako dřevorubec, čemuž ostatně zůstal věrný dosud. Žije s rodinou na vesnici v Orlických horách, postavil několik lodí, plavil se po všech mořích, navštívil všechny kontinenty a na plachetnici Polárka obeplul Antarktidu. Napsal zhruba desítku knih (některé byly přeloženy do polštiny, němčiny a angličtiny) a natočil řadu dokumentárních filmů. Když zrovna není na moři, nebo nestaví nějakou loď, věnuje se psaní knih a jejich vydávání, pořádá často různá kulturní setkání a akce pro děti z dětských domovů. O tom (a i dalším) vypráví v rozhlasových osudech.

Spustit audio

Související