Monumentální historická freska Kámen a bolest na Vltavě jako četba na pokračování

7. březen 2018

Svým posledním dílem, románem Kámen a bolest, vytvořil někdejší člen Devětsilu Karel Schulz jedno z vrcholných děl české historické prózy. Režisérka Markéta Jahodová vysvětlila, proč se Český rozhlas Vltava rozhodl uvést kompletní četbu na pokračování z tohoto románu právě v roce 2018.

Rok 2018 je rokem literatury a kultury československé a autor Karel Schulz, který napsal Kámen a bolest, je velká osobnost české literatury. Takže do vysílání určitě patří. A myslím, že redakce využila i toho, že jsme zhruba před dvaceti lety natočili dvacetidílný seriál – dramatizovanou četbu – zhruba z prostředka románu Kámen a bolest od kapitoly V zahradách medicejských. To, co teď natáčíme, se tehdy dramaturgovi Ladislavu Pourovi pravděpodobně nehodilo.
Markéta Jahodová

V románu Kámen a bolest se Karel Schulz zabýval životem a tvorbou slavného sochaře, malíře a básníka Michelangela Buonarrotiho. Ten je pojítkem všech událostí, které se odehrávají na pozadí mistrova příběhu. Vzniká tak mohutná historická freska. Umělcův příběh je spojen s děním v Itálií na konci 15. a počátku 16. století, tedy s bouřlivým obdobím válek a církevních intrik. Autorovi nešlo o pouhý životní příběh umělce, ale o jeho niterný zápas o nalezení smyslu uměleckého snažení navzdory době, nalezení pravdy a krásy.

Čtěte takéKarel Schulz: Kámen a bolest

Při četbě nedokončeného románu Kámen a bolest si herec Marek Holý zase o něco více uvědomil koloběh dějin a archetypální situace, se kterými se člověk ve svém životě opakovaně konfrontuje.

Čím více čtu starší knižní tituly, tak vážně zjišťuji, že koloběh života je pořád stejný a některé věci jsou neměnné, jako je třeba boj o moc. Toto téma kniha Kámen a bolest obsahuje, stejně jako téma víry. S tím se lidé potýkali v době, o níž román hovoří, ale je pravdou, že s těmito otázkami se potýkáme i dnes. Tím i toto dílo se stává nadčasovým. Na knize Kámen a bolest mě fascinuje její jazyk. Bohatost jazyka, s jakou autor v díle zachází, to je něco neuvěřitelného. Je to sice složitý text, ale to je pro mě, jako pro herce dobře, protože člověk alespoň nezakrní.
Marek Holý

Románem Kámen a bolest prostupují skrze bohatý autorský styl Karla Schulze výrazové prostředky různých druhů umění - literatury, hudby, malířství, sochařství i architektury.

Spustit audio