Moji hrdinové v písních

21. září 2015

Hrdinové zaměstnaní a nezaměstnaní.

Poslouchejte na Vltavě od 21. září 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Hrdinové v tomto týdnu jsou muži, kteří tak trochu nevědí, co se sebou počít. Cítí se opuštění, a někteří i jsou, jako například ten v nemocnici, za nímž v návštěvní den nikdo nepřichází, jak o něm píše Jiří Dědeček.

Někteří hrdinové pijí a jiní s alkoholem bojují, eventuálně propijí gáži a nevědí, co teď. Tuhle píseň zpíval kdysi Jiří Šlitr, v našem pořadu ji uslyšíme od básníka a saxofonisty Jana Štolby v nevšedně všedním podání.

Jiní hrdinové by chtěli být hrdinštější, ale nemají úplně jasno v tom, co to hrdinství je. Takový je Oskar Jana Buriana, který se míní osvědčit v domácnosti, i ženich výstředního písničkáře Jiřího Konvrzka.

Hrdinové musí také chodit do práce - a dokonce i sama práce je někdy v písni hrdinou, anebo nástroj, domácí přístroj nebo stroj. Třeba pračka u Vodňanského a Skoumala nebo radiátor u Jiřího Konvrzka.

V poslední části týdenního cyklu o hrdinech, co jsou někdy i k politování, se nemůžeme vyhnout otázce, jak to má hrdina s vrchností. Jiří Dědeček píše Ódu na prezidenta, Karel Vepřek volá Karliku, vrať se a prase v písni Vodňanského a Skoumala klidně dál sedí ve svém chlívku.


Připravil: Jan BurianRežijní spolupráce: Alena Zemančíková

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio