Moje borůvkové noci

29. červenec 2008

Cesty za poznáním i láskou Od hongkongského režiséra Wonga Kar-waie jsme již několik filmů viděli, například Šťastni spolu nebo Stvořeni pro lásku. Už jejich názvy naznačují, jakým směrem se ubíraly: zkoumaly nejniternější záchvěvy často zraněných citů, navenek přitom všedních a nenápadných. Pozvolně plynoucí, ale vizuálně vytříbené vyprávění se soustředilo především na zachycení prchavých okamžiků, na zhmotnění křehkých iluzí. Totéž platí i pro Moje borůvkové noci, poprvé usazené do amerických reálií a obsazené tamními hvězdami. UVNITŘ TRAILER!

Wong Kar-Wai si záměrně zvolil všední, vskutku kalendářový příběh, jaký mohl situovat kamkoli, avšak současně se vyhnul obvyklým melodramatickým klišé, u filmů tohoto typu častým. Čím jiným je zklamání v lásce a klikatá pouť za zapomenutím? Hlavní hrdinka Elizabeth (Norah Jonesová) vyřešila zklamání z nevěry milence tak, že se začala toulat po Americe od New Yorku po Memphis a Las Vegas. Na různých místech pracuje jako servírka, vytrvale šetří na vysněné auto. Své postřehy coby svéráznou osobní zpověď pravidelně zasílá sympatickému chlapíkovi Jeremymu (Jude Law) ze starosvětského bistra, kde nalezla mlčenlivou útěchu i borůvkový koláč.

Na cestách, podobna novodobému Candidovi, vystupuje jako vnímavá, snad jen trochu důvěřivá pozorovatelka dramat, která se kolem ní odehrávají. Stává se svědkem tragického konce jednoho manželského rozvratu (David Strathairn, Rachel Weiszová), vypomůže závislé hráčce pokeru (Natalie Portmanová), která se vznětlivě vyrovnává nejen s prohrami, ale také s neuspořádaným vztahem k otci. Elizabeth ovšem zjišťuje, že takto by žít nemohla, že dosud cítí potřebu někomu věřit. Ačkoli ženy, které dočasně vstoupí do její blízkosti, nejsou právě následováníhodným vzorem, ona na ně hledí soucitně, ochotna jim pomoci.

Moje borůvkové noci

A ani režisér nad nimi neláme hůl. Do jeho pohledu vstupuje zřetelná melancholie, zvýrazněná i jednoduchými melodiemi bluesových písniček, průběžně rozesetých po celém příběhu.

Logo

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Palace Pictures

Moje borůvkové noci (My Blueberry Nights) romantický / drama, Hong Kong, Čína, Francie, 2007

Námět, režie: Wong Kar-Wai, scénář: Wong Kar-Wai, Lawrence Block, kamera: Darius Khonji, střih: William Chang Suk Ping, hudba: Ry Cooder

Hrají: Norah Jones (Elizabeth), Jude Law (Jeremy), Natalie Portman (Leslie), David Strathairn (Arnie), Rachel Weisz (Sue Lynne)

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.