Miloš Urban: Sedmikostelí

Desetidílná četba na pokračování z gotického románu.

Poslouchejte na Vltavě od 15. srpna 2015 vždy v 18:30. Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Sedmikostelí se zabývá hlavně architekturou. Tradice a minulost se odráží ve vzhledu města, přičemž románový prostor je v zásadě vertikální - je omezen na oblast pražského Karlova, kdy centrum tohoto území je vlastně nepřítomné.

Hranice Sedmikostelí vytyčuje šest chrámů, onen sedmý, chrám Božího těla, je přítomný pouze na rovině legend, imaginace a přeludů. Děj se nerozvíjí po horizontále, nýbrž po vertikále - je situován mezi podzemními chodbami a vrcholy kostelních věží, přičemž toto rozpětí je odrazem vertikály časové.

V takto vymezeném prostoru se odvíjí tajemný, někdy výslovně bizarní děj - město je otřeseno sérií nevýslovně krutých vražd, do Prahy přijíždí tajemný cizinec se svým hrůzu nahánějícím skřetem, objevují se tajemné hrozby, na Albertově pitvají jednorožce a nakonec na scénu vstupuje starobylé bratrstvo spojené pupeční šňůrou s temnotami dávnověku.


Účinkují: Jiří Schwarz a Jan Novotný

Autor: Miloš Urban Připravil: Jan KašparRežie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2001.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.