Milionový závod

11. duben 2002

Příjemná staromládenecká komedie plná americko-britského vizuálního humoru uvádí do kin režiséra Zuckera a Rowana Atkinsona s Johnem Cleesem. Tři jména zaručující kvalitní a veselou podívanou. Pokud máte v týdnu jen jeden den volný na kino, tak zaváhejte mezi Miliónovým závodem a Jayem a Mlčenlivým Bobem!

Americké komedie nejsou v českých kinech nejvítanějšími hosty, už jen kvůli větší míře fekálního a záchodového humoru, případně podtitulu "romantická komedie", která všechny otráví, ale určitě nerozesměje. Milionový závod je z jiného soudku. Schovávají se v něm celosvětově milovaní britští komici John Cleese a Rowan Atkinson a režijní vedení připadlo Jerry Zuckerovi, známému z nepřekonatelných Připoutejte se, prosím!. Zucker a scenárista Breckman stylově zkopírovali zapomenuté filmy šedesátých let o několika lidech, kteří se z bodu A musí přepravit do bodu Z a přitom se dostávají do nečekaných a patřičně komických situací. V jejich novodobé verzi Kramerova To je ale bláznivý svět nebo Edwardsových Velkých závodů se šest náhodně vybraných "závodníků" vydává na cestu z Las Vegas do Silver City v Novém Mexiku, kde v nádražní schránce leží 2 000 000 dolarů. Kdo schránku první odemkne, může si peníze nechat. Akci zorganizoval majitel lasvegaského kasina Donald Sinclair (John Cleese) pro nejbohatší zákazníky - jde tedy o formu lidských dostihů. Žádný milionář netuší, že účastníci jsou sebrankou výstředních individuí a zkrachovalých existencí, pro které se cesta do Silver City zákonitě stane přehlídkou absurdních událostí.

Pan Bean neboli Rowan Atkinson hledá lidské srdce

Závodníci jsou: - židovská rodina Randyho Peara (Jon Lovitz) se souhrou náhod, ve kterých figuruje jméno Barbie (není to panenka), dostane do nacistického auta - narkoleptik Enrico Pollini (Rowan Atkinson), který přežije náraz rychlovlaku a usíná v chůzi - mysticky zaměřená Vera (Whoopi Goldbergová) a její nalezená dcera Merrill (Lanai Chapmanová), které odmítnou koupit veverku na ranči prodávající veverky - Owen Templeton (Cuba Goodings), rozhodčí, co před zraky celého národa zazmatkoval a zkazil prestižní fotbalové utkání - normální Nick (Breckin Meyer) se žárlivou pilotkou vrtulníku, která je v rámci pomsty schopná všeho a porušení federálních zákonů je tím nejmenším - a konečně bratři Codyové (Vince Vileuf and Seth Green), zlodějíčkové, kvůli kterým nelétají letadla (zasekli radar vlastním autem)

Komediální potenciál fyzicky hrajícího Atkinsona je bez debat vynikající, ovšem po boku normálnějších herců působí křečovitě a dokazuje, že vedlejší role je pro něj málo. Překvapením je výkon jinak vážného Cuby Goodingse - nespoléhá jen na vtipné situace ve scénáři, ale předvádí vtipnou roli plnou energie. Poslední výrazný herec je John Cleese, který sám o sobě působí jako divácký magnet. Ex-montypython to opět dokázal. S typickým buržoazním hlasem a příliš dokonalým úsměvem má jen několik scének, ty ale rozesmějí pythonovskou absurditou (některými nazývanou "debilitou"), jako když se s partou milionářů vsadí, jaká že pokojská se nejdéle udrží na záclonové tyči. "Můžu si dělat, co chci: jsem excentrik!"

Chlap visí z balónu a naráží do krav, dobrý, ne?

Velké plus filmu leží ve vtipnosti. Není postaven na inteligentních či dialogových výstupech, ale na ověřených vizuálních vtípcích, které se nedají přímo reprodukovat, ale v okamžiku spatření rozesmějí k smrti. Zuckerův recept není v naivním humoru nebo skandálnosti, on do jisté míry staví na vykonstruovaných pubertálních situacích, jako když lano balónu chytne za nohu krávu a ta do konce filmu poletuje nad obzorem a nešťastně bučí nebo když Owen přesvědčí řidiče autobusu, aby mu dal uniformu a nasedne pak do autobusu plného napodobovatelek jakési Lucy. Anebo Pollini, který honí psa s lidským srdcem. Anebo Codyové, když projedou ve starém cadillacu na závodiště obřích trucků a zaparkují v řadě aut určených k demolici. Anebo...

Chlap stále visí z balónu a padá na svého bratra na přední kapotě. Taky dobrý, ne?

Bránici trhající situace jsou soustředěny v druhé polovině filmu, zatímco v první není dost dobře jasné, kdo z tvůrců byl nejsenilnější, a milionový závod by se dal přejmenovat na soutěž "o největší herecké kopyto". Jakmile ale přivyknete Zuckerovu tempu a jednotlivým osobnostem závodníků, nebudete dělat nic jiného, než se smát. A filmový bůh budiž pochválen za tak krásně svěží a opravdu vtipnou komedii s minimem trapnosti, amerického patriotismu a záchodového humoru.

Cuba Goodings utíká před skupinou napodobovatelek Lucy

Související odkazy: oficiální stránka

Milionový závod (Rat Race, USA 2001)

Hrají: Whoopi Goldbergová (Vera), John Cleese (Donald Sinclair), Cuba Goodings, Jr. (Owen), Rowan Atkinson (Pollini), Jon Lovitz (Randy), Kathy Najimyová (Beverly), Vince Vieluf (Blaine Cody), Seth Green (Duane Cody), Breckin Meyer (Nick), Amy Smartová (Tracy), Lanei Chapmanová (Merill);

Scénář: Andrew Breckman;

Hudba: John Powell;

Kamera: Thomas E. Ackerman;

Režie: Jerry Zucker; 112 minut, titulky

autor: Pavel Dobrovský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.