Mikuláš Lobkowicz: Duše Evropy

30. březen 2015

Úvahu o duchovním dědictví starého kontinentu napsal český exilový filozof a bývalý rektor univerzit v Mnichově a Eichstättu.

Poslouchejte na Vltavě 30. března 2015 v 15:05. Po odvysílání se zamyšlení objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do neděle 5. dubna 2015.


Mikuláš Lobkowicz splňuje hned několik podmínek odchodu do exilu, přitom by stačila jediná. Pocházel ze šlechtické rodiny, jeho otec byl diplomat. Lobkowiczové byli také tradičně katolíci. V rozhovoru pro AD magazín kdysi připomněl, že už v letech 1946-1947 je vedoucí v katolickém skautu připravovali na to, že přijde těžká doba.

Situace se změnila až po roce 1989, kdy se Mikuláš Lobkowicz účastnil Fora 2000 a v češtině vyšla i kniha jeho textů Duše Evropy, v níž se zamýšlí nad otázkami, jako jsou vztah křesťanství a politiky nebo ideje univerzity. Dostal Řád T. G. Masaryka a čestný doktorát - přitom naprostá většina jeho díla je českým čtenářům dosud neznámá.


Čte: Jan Vlasák

Autor: Mikuláš Lobkowicz Překlad: Josef Štochl Připravil: Miloš DoležalRežie: Ivan Chrz

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.