Mikolášská nadílka

18. prosinec 2007

Koncertem v pražském Divadle Archa oslavila v neděli 9. prosince pětadvacet let existence kapela MCH Band, založená a dodnes kočírovaná jednou z klíčových osobností české alternativní hudby Mikolášem Chadimou. Obdivuhodně aktivní skladatel a multiinstrumentalista si v devadesátých letech vyzkoušel spolupráci s jazzmany i nadžánrovými hudebníky Pavlem Fajtem či Pavlem Richterem, největší prostor pro uplatnění svých hudebních představ ale vždy nacházel ve své "domovské" skupině.

Na čtvrtstoletí MCH Bandu nezapomnělo dvorní vydavatelství kapely, firma Black Point, která pro Chadimovy příznivce nachystala hotové hody. V reprezentativním šesticédéčkovém kompletu shrnula tvorbu skupiny v letech 1982-1989, počínaje remasterovanou podobou nahrávky prvního koncertního programu Krokodlak až po album Es reut mich f..., díky těsně porevolučnímu vinylu firmy Globus zřejmě nejznámější snímek souboru. Hodnotu boxu, jehož jednotlivé položky jsou uloženy v digipacku s obalem vycházejícím z původního vzhledu samizdatových kazet, ještě zvyšují dosud nepublikované verze různých skladeb a hutný buklet s texty písní, řadou archivních fotografií a dalšími informacemi.

Komplet tvorby minulým režimem vždy důsledně přehlížené až potírané kapely z let 1982-1989 však není jen hrdým pohledem zpět. Tím, že Chadima vždy důsledně rezignoval na jakékoli dobové trendy, vytvářel hudbu zcela nadčasovou, kdykoli a kdekoli přístupnou publiku naladěnému na obdobnou nonkonformní vlnu. Takové posluchače nemůže nechat chladnými ani novinka MCH Bandu, jež byla rovněž pokřtěna a premiérově koncertně uvedena v Arše. Album Nech světlo dohořet, Kateřino přináší poněkud nový sound (trombón Jana Jiruchy, ženské vokály Sylvie Krobové a Markéty Puršové, současněji znějící zvukové smyčky), jenž ale jen umocňuje náboj Chadimovy hudby a temnotu textů jeho dlouholetého spolupracovníka Ivana Wernische. Přesto je to na poměry MCH Bandu až překvapivě přístupná nahrávka - jako by chtěl Chadima po letech "pootevřít dveře"...

Richter & Chadima

Oficiální web kapely

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.