Michael Clayton

4. březen 2008

Člověk v průběhu života řeší řadu dilemat. Rozhodnutí, která patří k těm největším, formují lidský charakter. Michael Clayton je člověk, který stojí před takovým dilematem. Vybere si loajalitu k firmě a peníze, nebo spravedlnost a závazek k příteli? Drama Michael Clayton je také ukázkou toho, jak peníze a moc korumpují a co všechno je člověk schopen udělat, když hrozí, že o ně přijde. UVNITŘ TRAILER!

Mamutí newyorská advokátní kancelář Kenner, Bach & Ledeen stojí před uzavřením důležitého mimosoudního vyrovnání, které může jejich klientovi, agrochemické společnosti U/North, zachránit miliony dolarů. Vše se zdá být na té nejlepší cestě, dokud obhájce mamutí firmy Arthur Edens (Tom Wilkinson), který má případ na starost, neskončí hospitalizován na psychiatrii. Stávající situaci má co nejrychleji urovnat Michael Clayton (George Clooney). Michael je vystudovaný pětačtyřicetiletý právník, jenž dlouho působil jako státní žalobce, dokud se nerozhodl odejít do soukromého sektoru a své služby svěřit společnosti Kenner, Bach & Ledeen. Tam působí už 15 let jako člověk v pozadí, vyjednavač a děvečka pro všechno, kterému jsou svěřovány delikátní úkoly často na hranici zákona. Michael právě prochází životní a finanční krizí a vzhledem k tomu, že je ve všech aktivitách firmy zcela upozaděn, schází mu uznání kolegů a uspokojení z práce. Navíc Michaelův mladší bratr, alkoholik, pohřbil jejich společný projekt a Michaelovi zanechal osmdesátitisícový dluh, který je potřeba nejpozději do týdne splatit. Případ Arthura Edense se Michaela úzce dotýká, neboť jsou dlouholetí přátelé. Čím hlouběji se však noří do řešení celé situace, tím víc mu je jasné, že z ní nepůjde vybruslit zdaleka tak snadno, jak se domníval.

0:00
/
0:00

Arthur Edens pravděpodobně přešel na druhou stranu. Téměř čtyřicetiletý stres v pozici jednoho z hlavních advokátů velkého koncernu, nutnost hájit movité klienty i přesto, že pravda evidentně není na jejich straně, a neustálá nutnost životních kompromisů si na něm vybraly těžkou daň v podobě maniodepresivní psychózy. Když pak Arthur shromažďoval dokumentaci k případu U/North, narazil na nezvratné důkazy o tom, že výrobky firmy klienta mají na svědomí smrt nebo doživotní zdravotní komplikace několika osob na venkově a také kontaminaci tamějších vodních zdrojů. V Arthurovi se zkrátka hne svědomí a chce stůj co stůj udělat správnou věc. Na druhé straně stojí nová ambiciózní ředitelka právního oddělení U/North Karen Crowderová (Tilda Swinton), která je pod velkým tlakem, neboť její setrvání ve funkci stojí a padá s úspěšným uzavřením kauzy. Karen si hodlá místo udržet za každou cenu.

Michael Clayton

Michael se tak ocitá mezi dvěma mlýnskými kameny a stojí před těžkou volbou: má udělat správnou věc, přestože si tím neuvěřitelně zkomplikuje život, nebo má jen mlčet, nechat podepsat mimosoudní vyrovnání a zinkasovat peníze?

Tony Gilroy se po dlouholeté scenáristické praxi rozhodl zasednout také do křesla s nápisem DIRECTOR na opěradle. Navzdory tomu, co se obyčejně říká o sezení na dvou židlích, dopadl výsledek nad očekávání dobře. Michael Clayton je vyvážené mnohovrstevné drama, příběh obyčejného člověka stojícího na životním rozcestí s těžkou volbou, kterým směrem se vydat. Řeší se otázka morálky ve světě velkých peněz, způsob, jakým peníze, moc a snaha si je udržet ovlivňují lidské chování a mění charakter. Jaká je cena přátelství?

Michael Clayton

Propracovaný scénář s přesvědčivými dialogy proměnil Gilroy-režisér ve film, který funguje jak v jednotlivostech, tak jako celek. Jeho gradace kopíruje duševní proměnu ústřední postavy, jednotlivé scény svou atmosférou odpovídají probíhajícímu ději. Když v jeho podání sledujeme nájemnou vraždu, cítíme neosobní chlad, krutou profesionalitu, která vůbec nepovažuje oběť za lidskou bytost, ale za pracovní problém, který je třeba vyřešit a zároveň minimalizovat možná rizika. Gilroy zkrátka dokáže vypravěčsky úsporně předložit divákovi situaci včetně nečernobílých charakterů tak, že nemá nejmenší problém se v ní zorientovat.

Michael Clayton

Řemeslně výtečnou režii (navzdory tomu, že jde o Gilroyovu prvotinu) podporují skvělé herecké výkony. George Clooney provedl postavu Michaela Claytona od schopného charismatického chlapíka nespokojeného s dosavadním životem přes téměř biblické prozření k člověku, který najednou netápe, ví, co je dobré a co špatné, a je schopen vyřešit své osobní problémy stejně efektivně, jako předtím řešil problémy druhých. Nezapomenutelnou postavu ztvárnila Tilda Swinton. Rolí Karen Crowderové si vysloužila Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli zcela oprávněně - ředitelku advokátního oddělení agrochemického koncernu podala jako ambiciózní ženu, která pod velkým tlakem učiní zkratovitá rozhodnutí. Za zmínku stojí i Tom Wilkinson jako prohlédnuvší a psychicky rozhozený Arthur Edens.

Michael Clayton

Michael Clayton je kvalitní film, který rozhodně stojí za vidění, ať už pro nesporně kvalitní herecké výkony, dobrý scénář nebo Gilroyův povedený vstup do režijní branže.

Michael Clayton

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailery), SPI

Michael Clayton (Michael Clayton) thriller / drama, USA, 2007

Režie: Tony Gilroy, scénář: Tony Gilroy, kamera: Robert Elswit, produkce: Jennifer Fox, Kerry Orent, Sydney Pollack, Steve Samuels, střih: John Gilroy, hudba: James Newton Howard

Hrají: George Clooney (Michael Clayton), Tom Wilkinson (Arthur Edens), Tilda Swinton (Karen Crowder), Sydney Pollack (Marty Bach), Michael O'Keefe (Barry Grissom), Austin Williams (Henry Clayton), Jennifer Van Dyck (Ivy)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio