Mezinárodní den jazzu 30. 4. – Přidejte se! (2/3)

23. duben 2015

Víte, že duben patří jazzu? A to nejen proto, že je to měsíc, v němž se narodily legendy jako Herbie Hancock, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Bessie Smith, Lionel Hampton, Charles Mingus, Gerry Mulligan, ad. Již po několik let se totiž v dubnu po celém světě také oslavuje jazz jako hudba svobody a dialogu.

1. část (st 22. 4., 17:45), autor: Aleš Benda2. část (čt 23. 4., 17:45), autor: Marian Friedl3. část (čt 30. 4., 17:45), autor: Václav Vraný

V roce 2001 inicioval Qincy Jones společně s The Smithsonian Institution´s National Museum of American History vznik Jazz Appreciation Month neboli měsíc ocenění jazzu. Jeho vyvrcholením se později stal 30. duben, který prohlásilo v roce 2011 UNESCO svátkem jazzu na popud Herbieho Hancocka. Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu takto oficiálně oceňuje jazz nikoli jen proto, že je to krásná hudba, ale také pro svou schopnost sbližovat lidi. Generální ředitelka UNESCO Irina Bokova v letošním prohlášení připomíná: Jazz znamená dialog, oslovovat druhé, zvát každého na palubu. Znamená respektování lidských práv a důstojnosti každé ženy i každého muže bez ohledu na jejich původ. Znamená porozumění druhým, dává jim možnost promluvit, je nasloucháním v respektu. Pro toto vše se spojujeme, abychom oslavili jazz – tato hudba svobody je hybnou silou míru a její poselství nikdy nebyla životnější, než je tomu dnes, v časech turbulencí a v roce, kdy oslavujeme 70. výročí UNESCO.

Pro hlavní oslavu pořádanou UNESCO a Thelonius Monk Institute je každý rok vybráno jiné místo na Zemi. Letos je hostitelským městem Paříž, mj. sídelní město UNESCO. Zdejší koncert přivítá řadu světových jazzových hvězd a bude on line ke shlédnutí na stránkách www.jazzday.com. Ale oslavy probíhají po celém světě a přidat se může doslova každý, kdo má chuť a nápad, jak se k oslavám připojit. Svůj koncert, konferenci, výstavu, seminář, workshop, happening, jam atd. jednoduše zaregistrujete na stránkách jazzday.com a přidáte se tak k akci, jíž se loni zúčastnilo svými projekty více než 600 organizátorů ve 196 zemích světa. A pokud potřebujete inspiraci, co vše se dá podniknout, navštivte případně stránky Asociace jazzových novinářů informující o projektu Jazz April: www.jazzapril.com. Ten je zaměřený na propagaci jazzu jako živého a produktivního žánru a snaží se přispět k propagaci Jazz Appreciation Month a International Jazz Day například i konkrétními tipy pro hudebníky, novináře, byznysmeny, místní samosprávy, sdělovací prostředky a učitele.

03265996.jpeg

ČESKÁ REPUBLIKA

03367481.jpeg

Spíše dílem náhody se také sezóna jazzových festivalů v Česku rozbíhá právě v dubnu. Například Evropské jazzové dny v Hranicích (13. ročník), Polička Jazz (19. ročník), z hlediska frekvence koncertů dubnem vrcholí i program Jazzfestu Brno a v Praze běží festival Mladí Ladí Jazz. Pokud budeme hledat akce oficiálně se hlásící k International Jazz Day, prozatím toho v Česku nenalezneme mnoho. V loňském roce se na stránkách jazzday.com objevily pouze dvě české události, letos zde k datu (12.4.) figurují následující tři: (1) Svůj koncert 30. dubna v pražském klubu Jazz Time se rozhodl věnovat poctě Mezinárodního dne jazzu saxofonista Štěpán Markovič. (2) Podobně jako loni, i letos se k oslavám jazzu připojuje mezinárodní soutěž fotografů Jazz World Photo konaná v rámci trutnovského jazzového festivalu Jazzinec (www.jazzinec.cz). Porota vybírá 30 nejzajímavějších fotografií, z nichž je následně sestavena putovní výstava. Ta po vyhlášení vítězů a vernisáži koncem března brázdí v následujících měsících další česká a evropská města. (3) Ani letos nezapomněli na oslavy Mezinárodního dne jazzu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zdejší Základní umělecká škola a jazzoví fandové sdružení pod značkou Beskydský Jazzmaraton (www.beskydskyjazzmaraton.cz) letos připravují koncert SISA zpívá BILLIE. Jde o komponovaný pořad, který připomene 100. výročí narození legendární zpěvačky prostřednictvím produkce mezinárodního jazzového tria a vyprávění o životě a tvorbě Billie Holiday.

POLSKO

03367499.jpeg

A jaké akce chystají u sousedů? Velkolepě pojali oslavy v polském městě Jastrzębie-Zdrój, kde se bude konat akce nazvaná JAZZstrzębie 2015 zahrnující seminář, dva koncerty a jam session. Nedaleko odtud, ve městě Zabrze, funguje od roku 1999 soukromá hudební škola Veno´s Studio (www.veno.pl), která na 30. duben ohlásila večer hudebních dílen a jam sessions vedených vyučujícími a profesionálními muzikanty z okolí. Katovický JazzArt Festival probíhá v období od 21. do 30. dubna a vystoupí na něm řada zajímavých hostů jako například zpěvačka Stacey Kent, varhaník James Carter či saxofonista Joe Lovano. Závěrečný koncert, konaný v den oslav Mezinárodního dne jazzu, bude ovšem patřit world music – zahraje zde malijský hráč na loutnu ngoni Bassekou Kouyate s kapelou.

RAKOUSKO

Rozhlasová stanice Freequenns (www.freequenns.com) v rakouském městě Lienzen spustí 30. dubna 24-hodinové vysílání jazzu, z čehož část bude přenosem z několika koncertů uspořádaných k této příležitosti. Zajímavá událost se odehraje také v rakouských Alpách, ve vesnici Sankt Peter am Kammersberg. Koncertovat zde bude držitel ocenění Grammy v kategorii nejlepší latinskoamerické album Juan Garcia-Herreros (www.the-snow-owl.com); původem kolumbijský baskytarista dnes žijící převážně v Rakousku. Ve Vídni pak proběhne Josefstaedter Jazztag (www.jazzday.at), v rámci nějž vystoupí Michaela Rabitsh & Robert Pawlik Quartet se speciálním hostem, jímž bude legendární rakouský skladatel, aranžér, kapelník, kytarista a hráč na foukací harmoniku Richard Oesterreicher (ročník 1932!). Ve Vídni rovněž uspořádá skupina jazzových fanoušků sdružená pod názvem Jazz Chateau Oasis shlédnutí přímého přenosu hlavního koncertu letošních oslav z Paříže a dále promítání dokumentů a interview spojených s jazzem. A naši návštěvu Rakouska uzavřeme zprávou, že také slavný vídeňský jazzklub Porgy & Bess (www.porgy.at) ohlásil koncert 30. dubna jako součást světových oslav. Při této příležitosti zde zahraje originální německý ansámbl o 25 členech s názvem The Dorf (www.thedorf.net).

SLOVENSKO

03367505.png

Originálně oslavují Mezinárodní den jazzu na Slovensku. Udílení ceny Esprit za nejlepší jazzové album roku vyhlásil poprvé v roce 2013 portál www.jazz.sk. V rámci slavnostního večera, který se koná 30. dubna v Koncertním studiu 2 Slovenského rozhlasu, budou uděleny dvě ceny: Cena verejnosti a Cena odbornej poroty. Zatímco první udělují návštěvníci portálu jazz.sk prostřednictvím internetového hlasování, nositele hlavní ceny vybírají jazzoví publicisté, kritici a promotéři. Tři projekty nominované na tuto hlavní cenu vystoupí v rámci slavnostního ceremoniálu, jehož průběh bude přenášen Rádiem Devín. Připomeňme při této příležitosti, že se jedná o jedinou slovenskou rozhlasovou stanici s jazzovými pořady ve své programové nabídce, a že společně s portálem jazz.sk pořádá také právě probíhající jazzovou soutěž Jazz START UP (www.jazz.sk/jazzstartup/2015).

Tolik tedy pár tipů z jazzového dubnového dění a především připomenutí svátku jazzu v závěru měsíce. Ale pozor: toto jsou výsledky průzkumu stránek jazzday.com z počátku dubna! Do 30. 4. je ještě dostatek času něco vymyslet nebo již naplánované zaregistrovat. Máte-li chuť a nápad zúčastněte se akce, která po celém světě oslavuje hudbu svobody a dialogu – neváhejte!

Mezinárodní den jazzu 2014 - Wayne Shorter mluví o filozfii života z pohledu jazzu:
autor: Marian Friedl
Spustit audio