Mezinárodní den archeologie

17. říjen 2014

V sobotu 18. října si připomínáme Mezinárodní den archeologie. Ve světě se koná už od roku 2011, v České republice proběhne letos poprvé.

Archeologie nám umožňuje poznat, často do fascinujících podrobností, jak žili naši předkové - a to i v dobách hodně vzdálených. Jak ale archeologové pracují, a co všechno zkoumají a jaké nástroje a metody k tomu využívají? Odpovědět na tyto otázky a trochu poodhalit jejich svět je cílem Mezinárodního den archeologie, který se letos koná vůbec poprvé i v České republice!

03230470.jpeg

Akci spolupořádají v sobotu 18. října pražská archeologická pracoviště i několik mimopražských společně od 9 hodin v prostorách Univerzity Karlovy v Celetné ulici 20 a odpoledne také samostatně na Pražském hradě, v Klementinu, v Náprstkově muzeum asijských, afrických a amerických kultur na půdě dalších institucí a objektů, mezi nimiž nechybí Muzeum hlavního města Prahy.

Podrobnosti o chystané akci i programu najdete na webu Archeologického ústavu Av ČR: www.arup.cas.cz.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.