Méně aut, aleje stromů a znovu také tramvaje. Václavské náměstí jako bulvár prvorepublikového střihu

28. květen 2020

Po patnácti letech příprav začala rekonstrukce Václavského náměstí v Praze. Stát bude zhruba 327 milionů korun a hotová by měla být do roku 2025. Její první fází je revitalizace úseku mezi ulicemi Na Příkopě a Vodičkova, velké změny ale čekají i horní část tohoto historického místa.

Ideová koncepce řešení rekonstrukce náměstí vyšla mimo jiné i z historické analýzy, která se zabývala vývojem náměstí od Koňského trhu založeného Karlem IV. až do současnosti. A jaká podoba náměstí se stala hlavní inspirací projektu? „Přistupujeme k němu jako k bulváru prvorepublikového střihu. Tehdejší eleganci a vysoký standard náměstí bohužel ztratilo, mám ale idealistickou představu, že dosáhnout určitého elegantního prostoru by bylo správné,“ říká hlavní autor návrhu rekonstrukce náměstí, který pochází z roku 2005, architekt Jakub Cigler z kanceláře Jakub Cigler Architekti.

Druhým významným pilířem projektu je rozšíření chodníků na úkor automobilové dopravy a parkování, což ovšem neznamená, že by se z Václavského náměstí stala pěší nebo čistě relaxační zóna. „Václavské náměstí je důležitým prostorem Nového města a spojnicí mezi Vinohrady a Starým městem. A právě to se svými uličkami by podle mě mělo být klidnější a odpočinkovou částí Prahy. A oblast Václavského náměstí by měla být rušnou nákupní zónou, kde je sice možné sednout si na lavičku, ale kde je cítit dynamičnost a tep města,“ myslí si architekt.

Snažíme se o komplexní proměnu náměstí a jeho vnímání

Praha si od rekonstrukce náměstí slibuje mimo jiné i to, že ho částečně vrátí Pražanům a tuzemským turistům. „Primární je, aby tento prostor vybízel k zastavení, proto se snažíme o komplexní proměnu zdejšího veřejného prostoru a jeho vnímání,“ říká Jakub Hendrych, architekt z Kanceláře veřejného prostoru Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

Mohou ovšem plánované změny proměnit také atmosféru historického a turisticky exponovaného místa, jehož pověst utrpěla divokým nočním životem? „Samotná fyzická proměna není všespásná, se sociálním hlediskem je třeba pracovat a zapojovat ho do těchto témat,“ myslí si Jakub Hendrych.

Proč příprava rekonstrukce náměstí trvala celých 15 let? A jak naše aktuální zkušenosti s pandemií nového typu koronaviru promění uvažování o veřejném prostoru? Poslechněte si celý rozhovor s Jakubem Hendrychem.

Spustit audio

Související