Martin Reiner: Básník

27. prosinec 2019

Byl jednou z nejzářivějších hvězd české poezie – a pak jako by ho navždy spolkla černá díra. Ivan Blatný, hlavní hrdina biografického románu Martina Reinera Básník. Kniha, která získala většinu českých literárních cen, zachycuje pohnutý život básníka Ivana Blatného – od zářivého mládí v meziválečném Brně až po těžký život v anglickém exilu. V podání Vladimíra Krátkého poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Málokterá kniha byla v českém literárním světě tak dlouho a tak napjatě očekávána jako román Básník. O tom, že Martin Reiner píše knihu o Ivanu Blatném, se vědělo už od počátku tisíciletí. Když objemný román v roce 2014 konečně vyšel, v závěrečné autorské poznámce jsme si mohli přečíst Reinerovo upřesnění:

Čtěte také

„Tento román jsem začal psát v roce 2000, ale materiály k Ivanu Blatnému shledávám a shromažďuji od roku 1986. V roce 2002 jsem práci přerušil s pocitem, že za daného stavu literární způsobilosti a znalosti faktů nejsem schopen svůj úkol uspokojivě dokončit. Znovu jsem se ke knize vrátil až na podzim 2009. Netajím, že jde o koláž svého druhu; naopak takový byl v posledku autorský záměr. Párkrát jsem vědomě malinko ‚pohnul časem‘ dopředu nebo dozadu, ale nikdy nešlo o zvlášť důležité momenty. Fabuloval jsem výlučně v mantinelech možného.“

03386946.jpeg

Rozhlasová adaptace tohoto dokumentárního románu princip koláže přijímá, nesoustřeďuje se jen na osudy Ivana Blatného, ale snaží se být jakousi freskou brněnského literárního světa od třicátých až do padesátých let minulého století.

Účinkuje: Vladimír Krátký

Vybral a pro rozhlas upravil: Ludvík Němec
Režie: Zdeněk Kozák
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší a Michal Zelinka
Natočeno brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2016.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.