Mají mladí čeští designéři na růžích ustláno?

12. květen 2013

Co brání úspěšnému prosazení absolventů designérských škol? Co mu může naopak pomoci a co je trendy v mladém českém designu? V nedělní Čajovně představíme několik programů, které se věnují podpoře mladých designérů a studentů designu, a od samotných tvůrců a držitelů ocenění za studentský design se dozvíte, co jim v jejich profesním životě otevřelo cestu.

Řeč bude rovněž o Národní ceně za studentský design, jejíž aktuální ročník (2012) byl nabitý k prasknutí. Zúčastnilo se ho 187 autorů z 18 univerzit a 13 vyšších a středních odborných škol. Mluvit budeme taky o činnosti Design Cabinetu CZ, který v roce 2007 navázal na činnost Design Centra České republiky s cílem mimo jiné podporovat design pro všední den i svátek, propagovat design s důrazem na profesionální kvality, spojovat designérskou obec, nabízet firmám erudované designéry, ale v neposlední řadě taky pomáhat v prošlapávání cesty mladým českým designérům, např. prostřednictvím každoročního udělování Národní ceny za studentský design.

02877605.jpeg

Do nedělní Čajovny dorazí šest hostů:

Jiří Toman - písmař a grafický designér, místopředseda Asociace užité grafiky a grafického designu, která je spoluvyhlašovatelem Národní ceny za studentský design, zároveň porotce této soutěže. Úspěšně absolvoval několik soutěží respektovaných odbornou veřejností a spolu s Michalem Kukačkou mj. vyhráli soutěž na jednotný vizuální styl Univerzity Hradec Králové či tendr MŽP na značení ekologicky přátelských vozidel.

Eliška Kuchtová - vítězka Národní ceny za studentský design 2012. Ocenění získala za kolekci obuvi Simply for Simple. Boty jsou vyrobeny z jednoho kusu usně, jsou navržené tak, aby se projevil kontrast rubu a líce a Eliška kolekci vytvořila v rámci studia na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V současnosti absolvuje půlroční stáž jako designer junior na Mallorce, kde pracuje pro španělskou značku bot. Prohlédněte si Eliščinu obuvní tvorbu.

02877607.jpeg

Romana Píchová - provozní projektu CVRK, který může pomoci vyřešit designérům otázky: kde uplatnit svoje výtvory, kde začít jako první, kde sehnat místo na prodej či jak zvládnout podnikatelský záměr.

Gábina Puflerová a Zuzana Klinková - provozují projekt originální, barevné a veselé i recyklované módy Be Yours, jenž má nabídnout zajímavé kousky pro ženy různých věkových kategorií za dostupné ceny.

Připravila a moderuje Iva Jonášová.

ČRo Vltava, 12. května od 19 hodin

Spustit audio