Magická Praha v hudbě Jana Ryanta Dřízala

19. únor 2023

Symfonická suita Praga Arcana se podobá palimpsestu, pergamenu, jehož starší vrstvy byly vyškrabány a překryty novými texty. Podobně i Praha je místem, kde se prolínají staletí kultur a mnohdy do sebe překvapivým způsobem vrůstají. Přívlastek „Arcanum“ znamená latinsky „skrytý, utajený“ a odkazuje tak na paralelní, duchovní dějiny Prahy.

Těmi slovy uvádí Jan Ryant Dřízal (1986) svou skladbu, která zazněla v premiéře na koncertě Symfonického orchestru HM Prahy FOK pod taktovkou Tomáše Braunera. Na zakázku orchestru se rozhodl vytvořit velkou symfonickou fresku věnovanou magické Praze a jejím dějinám. Jednotlivé věty jsou inspirovány různým tajemným aspektům města Praga Mystica (Caelestis Ierusalem) má evokovat mystickou vizi Karla IV. a jeho pojetí Prahy jako „nebeského Jerusalemu“. Praga Astrologica (Musica Mundana) je doslovným přepisem moteta Mirabile Mysterium renesančního skladatele Jacoba Handla-Galla, který v Praze působil v době Rudolfa II. V části Praga Alchymica (Pantha Rei) „vše plyne“ ve zběsilé fuze, jejíž téma je převzaté z hlavní myšlenky „prchající Atalanty“, stejnojmenného alchymistického traktátu Michaela Maiera. Praga Masonica (Gnóthi Seauton) Poznej sám sebe je zpracována zednářská píseň Finden Sie das Licht (Najdi světlo). Praga Judaica (Jamim Mikedem) Dny dávno minulé – tato část je uvedena transkripcí synagogálního zpěvu kantora Viktora Feuerlichta, který se zasloužil o obnovu židovského života v Praze po II. světové válce.

A konečně finální Praga Aurea (…a nedej zahynouti nám ni budoucím…) je postmoderním remixem více jak třiceti ikonických citací z vážné i populární hudby. Tato věta odráží ducha naší doby, který se vyznačuje roztříštěností a překotností. Kruh se uzavírá, aby shovívavá Praha všechny naše moderní výdobytky ve svém dalším cyklu milostivě pohltila, vstřebala a začlenila zpět do svého těla.

Spustit audio

Související