Magdalena Platzová: Anarchista

10. prosinec 2013

Četba na pokračování z prózy současné české spisovatelky a novinářky. Premiéru uvádíme k 90. výročí zahájení rozhlasového vysílání v rámci projektu Česká próza.

Magdaléna Platzová (nar. 1972 v Praze) vystudovala filozofii na Karlově univerzitě. Působila jako herečka a novinářka. V letech 2001–2004 pracovala jako redaktorka týdeníku Literární noviny.

Časopisecky publikovala poezii a prózu v revue Souvislosti, v Salonu Práva, v revue Apokalipsa (Slovinsko).

Je autorkou tří divadelních her. V roce 2003 ji pražské nakladatelství OWP Marie Chřipkové vydalo soubor povídek tematicky vázaných k chorvatské Dalmácii – Sůl, ovce a kamení. O rok později jí ve stejném nakladatelství vyšla novela Návrat přítelkyně, v roce 2006 prozaická kniha Aaronův skok a v září 2008 knížka povídek Recyklovaný muž (obě knihy v nakladatelství Torst).

V Torstu vyšel i její nejnovější román nazvaný Anarchista (2013). Vypráví o idealistech z konce 19. století a o těch dnešních, kempujících v ulicích Manhattanu. Inspirací k románu Anarchista je nepodařený atentát na pittsburského podnikatele z přelomu 19. a 20. století, který zde vystupuje pod jménem John C. Kolman.


Účinkuje: Martin Finger

Autorka: Magdalena PlatzováPřipravila: Jana SoprováRežie: Markéta Jahodová

autor: Jana Soprová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.