Jaroslav Putík: Zeď

15. červenec 2013

Šestidílnou četbu na pokračování z prózy Jaroslava Putíka uvádíme v rámci projektu Česká próza k autorovým devadesátinám a k 90. výročí zahájení rozhlasového vysílání. V režii Aleše Vrzáka účinkuje Matouš Ruml.

Rozsahem nevelká, existenciálně laděná novela Zeď vyšla v roce 1962. Jaroslav Putík byl v té době známým novinářem, autorem cestopisů a knihy literatury faktu. V knize vylíčil své zážitky a prožitky z doby krátce po osvobození a konci války v roce 1945, po návratu z vězení a z koncentračního tábora, kdy byl, jak pravil v připravovaných vzpomínkách, „jako odepsanej příběh“.

Věznění, hladovění, tyfus způsobily, že se ocitl na pokraji života a smrti. Podle lékařů byla pravděpodobnost, že nepřežije. Hrdina novely svádí tento zápas v nemocničním pokoji, málokdy při plném vědomí, v myšlenkách, blouznění a snových vizích zvažuje své výhledy a možnosti a v útržcích paměti prožívá znovu zásadní momenty svého válečného utrpení.

autor: jvk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.