Zdena Salivarová: Nebe, peklo, ráj

21. září 2013

Osmidílná četba na pokračování z novely současné spisovatelky. Premiéru uvádíme k 90. výročí zahájení rozhlasového vysílání a k životnímu jubileu autorky.

Zdena Salivarová vstoupila do literatury na sklonku šedesátých let minulého století: to už měla za sebou desetileté pěvecké působení v Československém státním souboru písní a tanců, v Radokově Laterně magice, v divadélku Paravan a v dámském vokálním Inkognitoto kvartetu. První povídky publikovala nejdříve literárních časopisech a v roce 1968 vydala u čtenářů i kritiky úspěšnou povídkovou sbírku „Pánská jízda“, v níž čerpala ze zkušeností z divadelního prostředí, a prokázala výrazný literární talent. V té době také překládala z francouzštiny (detektivky Georgese Simenona a Léo Maleta a také populárního Fantomase), účinkovala v několika filmech nové české vlny a její umělecká kariéra se začala slibně rozvíjet.

Jako do tolika jiných osudů, zasáhla však i do toho jejího srpnová okupace. S manželem Josefem Škvoreckým odjíždí do Kanady: „Šťastný rok 68 pro mne skončil srpnovým karambolem, a já jsem se ocitla na druhém konci světa, neznalá jazyka ani pořádného řemesla, a svět se mi zhroutil...“ vzpomínala Salivarová později. Nicméně tehdy sebrala síly a ze vzpomínek na Prahu a nesnadný život v padesátých letech vznikl vynikající román „Honzlová“, její nejznámější literární dílo.

Zároveň manželé Škvorečtí založili v Torontu nakladatelství Sixty-Eight Publishers, které tolik znamenalo pro českou literaturu a tvorbu jak exilových autorů, tak těch, kteří sice neemigrovali, ale nesměli doma publikovat. Práce v nakladatelství, v němž figurovala v mnoha různých rolích a prakticky se sama starala o celý provoz, ji v následujících letech zcela pohltila a na vlastní psaní jí bohužel téměř nezbýval čas.

Přesto napsala ještě několik povídek a novelu „Nebe, peklo, ráj“, kterou – trochu ironicky – obdařila podtitulem love story. Spíše než příběh o lásce je to však román o životě v totalitě, o režimu, který surově zasahuje do osudů obyčejných lidí, o Romeovi a Julii socialistických časů. V živě psaném díle s bohatě odstíněnými jazykovými vrstvami ožívá smutná, šedivá Praha padesátých let a lidé, které autorka znala z vlastní zkušenosti a které proto dovedla zachytit přesvědčivě a přes ponurost doby s humorem a nadhledem.


Účinkuje: Lucie Pernetová

Autorka: Zdena SalivarováRežie: Markéta JahodováPřipravila: Jarmila Konrádová

autor: kon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka