Ma Ťien: Zlatý čhörten

25. listopad 2019

Magický příběh z tibetských hor ze „skandálního“ povídkového souboru Ukaž jazyk aneb Všechno je prázdné. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Spisovatel Ma Ťien žije v současnosti v Londýně. V Číně patří k zakázaným autorům. Může za to i zmiňovaný povídkový soubor. Po jeho vydání byl Ma Ťien nařčen z urážky Tibeťanů a narušování „bratrských vztahů“ mezi Tibetem a Čínou. Jeho povídky byly označeny za vulgární a obscénní.

Ma Ťien poznal Tibet během své cesty po Číně v polovině osmdesátých let. Od té doby se k tibetské tematice ve své tvorbě často vracel. I v povídce Zlatý čhörten přichází mladý čínský cestovatel do malé vesnice, aby zde vyslechl podivuhodný příběh, ve kterém čas nehraje žádnou roli…

Účinkuje: Ivan Řezáč

Překlad: Kamila Hladíková
Připravil: Dominik Mačas
Mistr zvuku: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.