Lunovis anebo Měsíčku na nebi hlubokém. Experimentální koláž Bohumily Grögerové a Josefa Hiršala

7. srpen 2021

Sto let uplynulo od narození Bohumily Grögerové, básnířky spjaté s literárním experimentem, překladatelky a také tvůrkyně, která rozvíjela možnosti rozhlasového umění. Poslechněte si fantazijní koláž Lunovis aneb Měsíčku na nebi hlubokém, již napsala ve spolupráci se svým životním druhem Josefem Hiršalem. On-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkují: Daniela Kolářová, Radovan Lukavský, Bořivoj Navrátil, Jaromír Hanzlík, Svatopluk Skopal, Jiří Adamíra, Rudolf Kvíz, Alfred Strejček, Radúz Chmelík, Jan Přeučil, Rudolf Pechan, Stanislav Oubram, Otakar Brousek, Jaroslav Kepka, Vladimír Fišer, Jana Koubková a další
Dramaturgie: Václav Daněk
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 1993

Žánru rozhlasové hry se Bohumila Grögerová s Josefem Hiršalem začali věnovat od konce 60. let a navázali přitom na své experimenty s fónickou poezií. Jejich hry lze bezpochyby řadit k těm nejradikálnějším a zároveň nejpozoruhodnějším počinům, jaké v našem literárním prostředí vznikly.

Čtěte také

Ještě před nástupem normalizace stihli uvést dvě hry v západním Německu, třetí hra, literární montáž o Faustovi, již kvůli přetrhaným kontaktům uvedena nebyla. Josef Hiršal se žánru rozhlasové hry během 70. let přestal věnovat, Bohumila Grögerová ale psala dál do šuplíku, a to poměrně intenzivně. Po roce 1989 ovšem opět společně rozvinuli hru Lunovis psanou pro německý rozhlas do nové české verze.

Takřka ve všech hrách Grögerové a Hiršala tvoří klíčové stavební paradigma princip stereofonie a právě Lunovis představuje v tomto ohledu nebývale propracované dílo. Německý mnohojazyčný Lunovis buduje pomocí postupně se rozšiřující stereofonní báze jakousi zvukově-vizuální lupu, která akusticky modeluje přibližující se, stále plastičtější povrch Měsíce. Pozdější česká verze, rozsáhlejší Lunovis aneb Měsíčku na nebi hlubokém (1993) v režii Hany Kofránkové je veskrze smířlivě fantazijní a vzdává melodramatický hold básnictví, pohádkovosti, fantazii. I tato hra spolehlivě dokládá, že Grögerová s Hiršalem chápali literární tvorbu jako nekonečný kosmos vztahů a variací.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související