Bohumila Grögerová by oslavila SETINY. Nedožité narozeniny svébytné hráčky se slovy připomíná výstava i minifest

6. srpen 2021

Básnířka, spisovatelka, překladatelka, čtenářka, experimentátorka, nadšená objevitelka světa i vesmíru, zábavná přítelkyně, oddaná partnerka a nápaditá spolupracovnice by se v sobotu 7. srpna dožila stých narozenin. 

Život, tvorbu, fascinace a umělecká východiska Bohumily Grögerové připomíná výstava Setiny, kterou pořádá Památník národního písemnictví v pražském Letohrádku Hvězda, kde v rámci doprovodného programu proběhne také hudební minifestival. „Je to vaše fantazie, vaše představivost, vaše úmysly, vemte si ze mě, co se vám hodí,“ říká z videozáznamu u vstupu do expozice sama Bohumila Grögerová. Výstava k nedožitým stým narozeninám přistupuje k její osobnosti i tvorbě trochu jinak, než bývá obvyklé. 

Co je ve mně, je i v domě

„Přemýšleli jsme o tom, co by potěšilo samotnou Bohunku. Ve svém díle pracovala s několika metodami, jako je prolínání časových rovin, věcí a domů, byla fascinovaná kosmem a kvantovou fyzikou, část věcí je založena na autopsii, část je fikce. Další princip, se kterým jsme pracovali, byla koláž. Uvažovali jsme tak, že někdo, kdo má za sebou tak bohaté dílo jako ona, tak řekl ke světu a k věcem, co potřeboval. Takže jsme se ji snažili neinterpretovat a využili jsme fondu Bohumily Grögerové a Josefa Hiršala uloženého v Památníku národního písemnictví, což nám poskytlo možnost zpřístupnit i zákulisí té tvorby,“ líčí kurátorka výstavy Hana Nováková, která je rovněž režisérkou filmového portrétu básnířky Vidím tě ve slovech, která nevidím (2013).

Bohumila Grögerová, Adriena Šimotová a V. Boštík, 80. léta

Experimentální dárky

„Výstava je jedna věc, ale chtěli jsme mít také trvalé připomenutí těch stých narozenin a od začátku jsme věděli, že chceme udělat několik dárků, které budou souznít s dílem a ambicemi Grögerové a Hiršala. Protože tvořili fónickou poezii a my chtěli tu auditivní stránku jejich díla dostat ven. Takže jsme připravili CD kompilaci, na níž šest kapel performuje dvanáct jejich textů,“ vysvětluje kurátor výstavy, spisovatel Ladislav Šerý z památníku Národního písemnictví.

Ke stému výročí autorčina narození vychází kromě CD také čtivý katalog plný faksimilií, tematické číslo sborníku Literární archiv a reprinty společných a dnes jinak už nedostupných děl Bohumily Grögerové a Josefa Hiršala – sbírky konkrétních textů JOB-BOJ a antologie českých i zahraničních autorů Experimentální poezie. „Právě kapely, které se podílely na zhudebnění textů, vystoupí na narozeninovém minifestu. Jednak je to Debbi Love, která se nedávno přejmenovala na DBLV a potom kapely jako Kolna, Mutanti hledaj východisko nebo Reverb Machine. Všichni hudebníci k tomu přistoupili velmi inovativně a opravdu dodržují nebo zachovávají ten experimentální étos,“ zve na sobotní odpolední oslavu Ladislav Šerý. 

Spustit audio

Související