Luigi Rossi: Orfeo. Záznam představení Grand Théâtre v Bordeaux

8. prosinec 2018

Opera Orfeus barokního skladatele Luigiho Rossiho obsahuje až neuvěřitelně pestré ztvárnění mýtu o pěvci, který svým hlasem přemohl i smrt. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání. 

V Rossiho Orfeovi je ale také zakódovaný příběh o tom, jak přišla opera z Itálie do Francie. Rossiho pozval do Paříže kardinál Mazarin a objednal u něj dílo oslavující jeho milenku Annu Rakouskou a jejího syna, tehdy devítiletého Ludvíka XIV. Obrovské náklady na velkolepou produkci přispěly k Mazarinově pádu, krásná hudba a tragikomicky ztvárněný příběh zůstaly dodnes.

Součástí operního večera je také překlad studie muzikologa Jeffreyho L. Bullera Ohlédnutí: Barokní opera a závěr orfeovského mýtu. Buller v ní vypočítává důvody, které vedly bakchantky k tak prudké nenávisti, až pěvce roztrhaly na kusy. A hlavně potom rozebírá důvody, proč barokní autoři tradiční zakončení mýtu o Orfeovi pozměňovali.

Luigi Rossi: Orfeus. Tragikomedie o třech dějstvích
Libreto: Francesco Buti

Osoby a obsazení: Orfeus (Judith van Wanroij), Eurydika (Francesca Aspromonte), Aristeo (Giuseppina Bridelli), Venuše, Proserpina (Giulia Semenzato), Věštec, Pluto (Nahuel di Pierro), Chůva, Amor (Ray Chenez), Satyr (Renato Dolcini), Stařena (Dominique Visse), Endymión, Charón (Victor Torres), Mómos (Marc Mauillon), Apollón (David Tricou), Tři Grácie (Alicia Amo, Violaine Le Chenadec, Floriane Hasler), Bohyně osudu Moiry (Guillaume Gutiérrez, Olivier Coiffet, Virgile Ancely). Dále učinkují orchestr a sbor Pygmalion Ensemble.

Provedení řídí: Raphaël Pichon

autor: Boris Klepal
Spustit audio