Ludwig van Beethoven: Kompletní smyčcové kvartety – 4/4

1. říjen 2020

Sedmidílný box CD vydaný k 75. výročí založení Smetanova kvarteta. Nahrávky určené v 80. letech pro japonský trh jsou nyní v remasterované podobě poprvé k dispozici i u nás. Poslechněte si poslední ze čtyř recenzí, kterou připravil Petr Veber.

(…) Komplet šestnácti Beethovenových kvartetů natočilo Smetanovo kvarteto postupně v letech 1978 až 1985 v Praze – ve Studiu Domovina, v Národním domě na Žižkově a v Rudolfinu. Různá místa vzniku snímků jsou při poslechu poznat, ale nepopiratelné a slyšitelné umění souboru případné akustické rozdíly zastřešuje, zakrývá a činí nepodstatnými. Je známo, že Japonci v druhé polovině 20. století intenzivně hltali a absorbovali západní hudbu a že i čeští umělci tam měli vděčné publikum a velké odbytiště. Česká filharmonie i Smetanovo kvarteto jako erbovní československé značky se tam vracely často, stejně jako mnohé další soubory a tělesa. Japonský trh byl lačný, a to mnohem dychtivěji a do určité míry i nekritičtěji než už ustálený trh na západě Evropy a v Americe. Hodnotu beethovenovského projektu Smetanova kvarteta to ale nijak nesnižuje. Vyzrálým, ryzím a odpovědným přístupem, kánonem očekávaného výrazu komorní hudby přijatým za svůj vlastní, hráčskou precizností, snahou po absolutní, ideální dokonalosti i mírou zažitosti repertoáru jsou opravdu srovnatelní s těmi nejlepšími světovými soubory. (…)

(…) Zachycení veškeré Beethovenovy kvartetní hudby – stylové, zrale vyrovnané, bez výkyvů, nadčasové, přehledné, čitelné, v každém okamžiku ušlechtilé, ale podrobně strukturované a vnitřně bohaté – jaksi mimoděk, ale zcela charakteristicky potvrzuje, že soubor už jeho současníci plně a právem považovali v tuzemsku za skutečnou legendu. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Supraphon.

Spustit audio